REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmÎnscrieri la Animation Worksheep, ediţia a V-a


Primul atelier de film de animaţie din România, prezentat de Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, ajunge la cea de-a cincea ediţie.

10 cursanţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, vor fi selectaţi pentru o nouă ediţie a Animation Worksheep la Braşov (1-18 mai). 
     Atelierul este destinat tinerilor animatori din România şi Republica Moldova, cu diferite niveluri de experienţă, inclusiv începătorilor care dovedesc aptitudini de grafică / desen şi stăpânesc noţiuni elementare de animaţie. 
Anul acesta, participanţii la Animation Worksheep vor produce scurtmetraje, care vor putea fi urmărite de către public pe marele ecran, în cadrul celei de-a zecea ediţii a Anim'est la Bucureşti (2 - 11 octombrie) şi la ediţia specială de la Chişinău, în noiembrie. 
În cadrul workshopului, participanţii au ocazia să experimenteze mai multe tehnici de animaţie: 2D desenat, 2D digital, stop-motion, cut-out, 3D, îndrumaţi de cei mai experimentaţi animatori. Prezenţi şi în ediţiile trecute la Animation Worksheep, trainerii Dan Panaitescu şi Sergiu Negulici îi vor ghida pe cursanţi şi vor lucra cot la cot cu ei. 
     Dan Panaitescu, câştigător al Premiului Anim'est 2009 pentru Cel mai bun clip publicitar, este animator 2D şi 3D. Cu o carieră bogată în publicitate, este unul dintre cei mai importanţi creatori din echipa de animaţie a filmului Crulic – Drumul spre dincolo, regizat de Anca Damian. Realizat la studioul DSG, filmul a primit Premiul pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul Annecy 2012. 
     Sergiu Negulici a studiat sculptura la Universitatea Naţională de Arte. Astăzi este unul dintre cei mai prolifici animatori 3D din industria românească de publicitate. A realizat grafică 3D şi reclame animate pentru clienţi importanţi din portofoliul Abis Studio. În prezent, face parte din echipa unui film de lungmetraj şi lucrează la propriul scurtmetraj de animaţie. 
     Programul atelierului include şi un modul de scenaristică organizat de regizorii şi scenariştii Andrei Tănase şi Vlad Ilicevici. Cursul este menit să îi ajute pe participanţi să îşi dezvolte poveştile pentru scurtmetrajele pe care le vor realiza, precum şi să le ofere noţiuni elementare despre structura, formatul şi conţinutul unui scenariu de film. 
La finalul atelierului, participanţii vor avea o experienţă consistentă de lucru în filmul de animaţie, din punct de vedere tehnic şi creativ. Din cei 46 de absolvenţi ai Animation Worksheep, din perioada 2011-2014, mai bine de jumătate lucrează ca animatori în prezent. O parte dintre foştii cursanţi au participat cu filme proprii la competiţia românească din cadrul Anim'est, acesta fiind un rezultat important în demersul organizatorilor de a resuscita animaţia românească. 
Animation Worksheep, primul atelier de animaţie prezentat de Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, este organizat de Asociaţia Estenest, cu sprijinul Primăriei Municipiului Braşov şi al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC). 
Detalii: worksheep.ro / animest.ro


Galerie Foto

Cuvinte cheie: animation worksheep 2015, animest 2015, crulic, dan panaitescu, sergiu negulici, vlad ilicevici

Opinii: