REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Anca Damian şi proiectul „Muntele magic”


     Anca Damian şi coproducătorii Guillaume de Seille (Arizona Production) şi Wlodek Matuszevski (Filmograf) au prezentat săptămâna trecută Muntele magic în cadrul Sesiunii de Proiecte în producţie din cadrul Cartoon Movie (Lyon 5-7 martie 2014), unul dintre cele mai importante evenimente ale industriei de film de animaţie din întreaga lume. Reacţiile participanţilor au fost entuziaste, producţia fiind originală, atât ca subiect, cât şi ca abordare. Polish Film Institute, la ultima sesiune, a finanţat filmul cu un grant de producţie. Bugetul total se ridică la 978.000 euro.
Muntele magic face parte, împreună cu filmul Crulic - drumul spre dincolo, dintr-o trilogie despre eroism, nuanţând raportul individului cu istoria prin perspectiva morţii şi a faptelor sale. Realizat într-un stil postmodern, cu o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie şi film, Muntele magic prezintă povestea reală a unui polonez, Adam Jacek Winkler, refugiat politic la Paris, un soi de “cavaler rătăcitor”, un “Don Quijote al secolului XX”, care vrea să schimbe lumea, chiar cu preţul vieţii.
Artist, fotograf, dar şi un experimentat alpinist, Adam Jacek Winkler (pe numele de luptă Adam Khan) este cel care a escaladat vârful Mont Blanc, unde a ridicat un steag al solidarităţii cu poporul afgan. Duşman declarat al bolşevismului, în timpul invaziei sovietice în Afganistan el lupta alături de comandantul Massoud. Adam Jacek moare la 12 octombrie 2002, în timpul unei ascensiuni solitare pe masivul Mont Maudit.
La realizarea acestui documentar de animaţie, Anca Damian va folosi arhiva fotografică a lui Adam Jacek Winkler, desenele sale, dar şi filmări reale, în stilul filmelor mute, toate acestea învelite în haina animaţiei. Animaţia se va face în două studiouri din România, DSG şi Abis, şi într-un studio din Polonia, de o echipă alcătuită din Theodore Ushev, Raluca Popa, Dan Panaitescu, Sergiu Negulici, Dragoş Ştefan, Tomek Ducki.
Muzica este semnată de Alexandru Bălănescu.
Muntele magic vine după marele succes al filmului Crulic – drumul spre dincolo (2011), care a strâns peste 25 premii şi un număr impresionant de participări internaţionale la festivaluri de film de prim rang, cum ar fi Locarno, BFI London Film Festival, Pusan sau Annecy.
Muntele magic este o coproducţie România/Franţa/Polonia, reprezentate de Aparte Film (România), în coproducţie cu Arizona Production (Franţa) şi Filmograf (Polonia).
Premiera în România este programată pentru a doua parte a anului 2015.
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: anca damian, animatie, crulic, muntele magic

Opinii: