REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAnca Damian și Serghei Chiviriga, în competiția Festivalului „Animator” de la Poznań


     În perioada 6-12 iulie 2018, are loc la Poznań cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional al Filmelor de Animaţie „Animator”. În secţiunea Concurs a Festivalului au fost selectate două filme româneşti: Telefonul, în regia Ancăi Damian, şi Cel mai bun client, realizat de Serghei Chivirigă, ambele filme urmând să aibă câte trei proiecţii în festival.
     Ediţia din acest an este dedicată memoriei animatorilor polonezi Jan Lenica şi Walerian Borowczyk, care la sfârşitul anilor ’50 ai secolului trecut au revoluţionat lumea animaţiei prin folosirea tehnicii decupajului (cutout), tehnică utilizată ulterior de numeroşi animatori din întreaga lume. Cu sprijinul ICR Varşovia, organizatorii festivalului au inclus în programul acestei ediţii un atelier de animaţie prin decupaj (cutout animation), care va fi susţinut de Dan Panaitescu, animatorul principal al filmului Crulic – drumul spre dincolo, în regia Ancăi Damian, coproducţie româno-polonă, realizată în bună parte în această tehnică. Filmul a fost laureat, printre altele, al Festivalului „Animator”, la ediţia din 2012.  În data de 12 iulie, în încheierea Festivalului, chiar înaintea galei de premiere, va avea loc o proiecţie specială a filmului Crulic – drumul spre dincolo, în prezenţa regizoarei Anca Damian şi a animatorului Dan Panaitescu, care vor participa ulterior la o discuţie cu publicul şi cu profesioniştii din domeniu.
     Festivalul „Animator” este cea mai importantă manifestare de acest gen din Polonia, în cadrul căreia sunt prezentate peste 300 de producţii de animaţie din întreaga lume. Manifestarea beneficiază de statutul de festival care poate califica filme pentru nominalizările la Premiul Oscar, categoria Filme de animaţie.
Detalii: icr.ro
(6.07.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: anca damian, animator film festival 2018, cel mai bun client film animatie, dan panaitescu, serghei chiviriga, telefonul film animatie

Opinii: