REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Film românesc la ESTE FILM Festival 2022


     Filmul românesc ocupă un loc important în cadrul ESTE FILM Festival, iar ediția de anul acesta nu face excepție. Festivalul a promovat filmul românesc dintotdeauna, iar momentul apariției unei secțiuni competiționale a confirmat interesul real de a susține cinematografia românească și realizatorii de film, fie ei la început de drum sau deja mai experimentați.
     Competiția de scurtmetraj românesc de ficțiune se află la a 3-a ediție. Selecționerul Iulia Blaga a adus împreună 10 scurtmetraje de ficțiune cu tematici și stiluri diferite. Filmele care concurează anul acesta pentru câștigarea trofeului ESTE FILM și a premiului de 2000 de euro sunt: When Night meets Dawn (r. Andreea Cristina Borțun), Trecut de ora 8 (r. Alex Pintică), You Who Never Arrived (r. Marius Olteanu), Interfon 15 (r. Andrei Epure), 31 de ore (r. Claudiu Mitcu), Know Thy Partner (r. George ve Gänæaard, Horia Cucută), Prin oraș circulă scurte povești de dragoste (r. Carina Dașoveanu), Emilia Hosu are HIV (r. Ioana Păun), Carmen de bezea (r. Denisse Conn Tubacu), Cori și Willi (r. Tudor Pojoni).
Scurtmetrajele vor fi proiectate joi și vineri (26 și 27 mai) la Teatrul Gong din Sibiu, după proiecții urmând discuții cu realizatorii filmelor, prezenți la Sibiu. Filmul câștigător va fi anunțat în cadrul unei gale de premiere sâmbătă, 28 mai de la ora 20, la aceeași locație. Juriul care va decide câștigătorul este format din Ilinca Belciu, Olimpia Melinte și Daniel Sandu.
     Filme românești vor deschide și închide festivalul. Așadar, miercuri, 25 mai va fi proiectat Imaculat, regia Monica Stan și George Chiper-Lillemark (cu prezența Monicăi Stan și a actriței Ana Dumitrașcu la Sibiu), iar sâmbătă, 28 mai, publicul va putea vedea Grindul șacalilor - regia Nap Toader (cu participarea la proiecție a regizorului, dar și a actorilor Gabriel Spahiu și Dragoș Olaru), o comedie romantică despre iubirea la vârsta a doua. Ambele proiecții vor și prezentate în avanpremieră la Sibiu la Teatrul Gong.
     Două dintre filmele românești proiectate în festival sunt adresate de această dată publicului mai tânăr. Străjerii Deltei, regia Liviu Mărghidan este o poveste despre copilărie și curaj, în care câțiva copii aflați în tabără în Delta Dunării încearcă să oprească doi braconieri care pescuiesc ilegal folosind un dispozitiv electric. Filmul va fi proiectat vineri și sâmbătă (27 și 28 mai) de la ora 11, la Centrul Cultural ”Ion Besoiu” din Sibiu, ambele proiecții fiind urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri, în prezența regizorului Liviu Mărghidan și a simpaticei actrițe Adela Mărghidan.
     Copacul Dorințelor: Amintiri din copilărie, în regia lui Andrei Huțuleac, spune povestea Marei, o fetiță de 12 ani grav bolnavă, care pornește într-o călătorie fantastică. Fata descoperă lângă un centru de îngrijiri paliative un copac care o poate transporta în povestea ei preferată: Amintiri din copilărie, de Ion Creangă. Filmul va fi proiectat duminică, 29 mai, de la ora 11, la Centrul Cultural ”Ion Besoiu”. Mihai Mănescu, scenaristul filmului, precum și Maya, fetița care joacă rolul pricipal, vor fi prezenți după proiecție pentru a răspunde întrebărilor copiilor din public.
Biletele pot fi achiziționate online prin Eventbook, precum și în spațiile de proiecție, în limita locurilor disponibile. Prețul unui bilet unic este de 20 lei pentru toate categoriile de vârstă și 12 lei pentru proiecțiile de film dedicate exclusiv pentru copii și adolescenți.
Eveniment organizat de Asociația Este Film Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional Cu sprijinul: LUX Audience Award, Parlamentul European, Centrul Ceh București, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu Parteneri principali: Colt Technology Services, Groupama Partener secțiune Best of Europe: Vitesco Technologies Partener de tradiție: Marquardt Sponsori: KeepCalling, Cheia Parteneri: Centrul Cultural „Ion Besoiu”, Teatrul Gong, Muzeul Național Brukenthal, Hotel My Continental Sibiu, Hotel Împăratul Romanilor, Restaurant Pasaj, NOD Pub, AM PM specialty coffee shop, Atelier Good Wood, Set Up, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Sibiu Pride, Delirio Sibiu, Asociaţia ACCEPT, Librăriile Humanitas, Cărturești, Euroregional Center for Public Initiatives
Detalii: estefilm.ro
 
 
(17.05.2022)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: copacul dorintelor amintiri din copilarie film, este film festival 2022, grindul sacalilor film, imaculat film, strajerii deltei film

Opinii: