REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFestivalul Filmului European 2019


     A 23-a ediție a Festivalului Filmului European (11-23 iunie) a fost organizată de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene, al Biroului de Informare al Parlamentului European și al Uniunii Cineaștilor din Romania, sub egida EUNIC România, în parteneriat cu ambasadele, centrele și institutele culturale ale ţărilor europene.
     Desfășurarea de forțe a fost impresionantă, cu o selecție gândită de directorul artistic Anca Grădinariu, cu proiecții în Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema PRO, Cinemateca Eforie, Centrul Ceh, Goethe Institut // Pavilion 32, Institutul Balassi, Institutul Cervantes și Spațiul Public European.
     La Gala de deschidere de la Teatrul Național ”IL Caragiale” din București, Dorina Lazăr și Horațiu Mălăele au primit Premii de Excelență, înmânate de Liliana Țuroiu, președintă ICR, și Anca Hrab, managerul festivalului. Înainte de premiere, Ion Caramitru și Horațiu Mălăele au recitat câteva poeme. Tradiția acordării acestor premii a fost inaugurată în 2018, când Lucian Pintilie a fost cel onorat.
     În cadrul festivalului, a fost organizat masterclass Rouzbeh Rashidi, la Cineclub Film Menu de la UNATC, o secțiune Tribut, dedicată lui Bernardo Bertolucci, dar și o proiecție specială cu 24h Europe, un documentar-maraton de 24 de ore.
     Regizorul Iosif Demian a fost invitat la proiecția filmului Baloane de curcubeu, care a apărut pe Blu-ray, și lansarea cărții-interviu ”Iosif Demian. Note de autor”, realizată de Laura Dumitrescu și tipărită de Mandragora. Cineastul se află în România pentru că a terminat filmările unei noi pelicule produse de Anca Puiu.
     O seara din festival a fost dedicată scurtmetrajelor românești, când au fost proiectate filmele selectate în Romanian Short Waves, prezentate la Cannes anul acesta, la care producătorul Dan Burlac a adăugat Ultimul drum spre mare, film realizat de Adi Voicu și selectat la Semaine de la Critique Cannes 2019, dar și scurtmetrajul Forma inimii în praf, regizat de Gheorghe Preda.
     Festivalul Filmului European se desfășoară acum în mai multe orașe din România – Galați, Râmnicu Vâlcea, Târgu Mureș, Timișoara, Alba Iulia, Iași, Sibiu, și în Republica Moldova.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu


Galerie Foto

Cuvinte cheie: dorina lazar, festivalul filmului european 2019, horatiu malaele, institutul cultural roman, ion caramitru

Opinii: