REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



FFE 2019: Premii de Excelență pentru Dorina Lazăr și Horațiu Mălăele


     Festivalul Filmului European a fost deschis, marți seara, la Teatrul Național „I.L. Caragiale“ din București, în prezența a numeroase personalități ale vieții culturale românești, înalți funcționari europeni, reprezentanți ai misiunilor diplomatice, institutelor și centrelor culturale străine din Capitală, cinefili de toate vârstele și jurnaliști.
     Cea de-a 23-a ediție a FFE a debutat cu teatru, oferind un moment-surpriză susținut de actorii Ion Caramitru și Horațiu Mălăele, care au fost aplaudați îndelung de cei peste 600 de spectatori la finalul recitalului care a inclus fragmente din operele poeților Mihai Eminescu, Nichita Stănescu și Emil Brumaru.
     Un moment important al serii l-a constituit decernarea a două Premii de Excelență actorilor Dorina Lazăr și Horațiu Mălăele, actori care au excelat nu doar în filme, ci și pe scena teatrului. Președintele Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, i-a înmânat acestuia din urmă diploma și trofeul realizat de recunoscutul artist plastic Ioan Nemțoi. „Se spune că ce rămâne după un om când îl scuturi este iubirea, ce rămâne după o ţară este cultura. Vă mulţumesc din inimă“, a spus Horaţiu Mălăele pe scena TNB.
     Gala a continuat cu vizionarea filmului italian Lazzaro felice/Fericit ca Lazăr (Italia, 2018, regia Alice Rohrwacher), un inventar al maladiilor timpurilor noastre, film distins în 2018 cu Premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de film de la Cannes.
      Festivalul continuă pe 14 iunie cu un maraton de film documentar de 24 de ore, începând cu ora 19:00, la Apollo Teatrul, cu proiecția filmului Baloane de curcubeu, lansarea volumului bilingv Iosif Demian. Note de autor și a filmului pe Blu-Ray în - prezența regizorului Iosif Demian, și cu o proiecție de gală a celui mai nou film al lui Tudor GiurgiuParking, în prezența echipei, la Cinema Pro.
     La unele dintre proiecții din cadrul festivalului vor participa membri ai echipelor de producție, pentru sesiuni de întrebări și răspunsuri. La București și Chișinău, Festivalul propune și spectacole de teatru, astfel încât spectatorii vor putea face comparația între viziunea filmului și a teatrului asupra aceluiași text: Persona (filmul clasic al lui Ingmar Bergman din 1966) va putea fi urmărit și în ipostază teatrală, pe 22 iunie, la Chișinău, la Cinema Odeon, iar Psycho (1960, Alfred Hitchcock) poate fi vizionat atât pe peliculă, cât și la Apollo111 (București), ca spectacol de teatru în regia lui Iris Spiridon, pe 17 iunie.
     Detalii: www.ffe.ro // www.facebook.com/ffeRomania
(13.06.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: dorina lazar, festivalul filmului european bucuresti 2019, ffe, horatiu malaele

Opinii: