REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDorel Vișan aniversat la Cluj, la Cinema Florin Piersic


     Centenarul Filmului Românesc continuă și în 2020, cu un nou eveniment la Cluj-Napoca, de Ziua Unirii Principatelor Române. „Dorel Vișan – Portret de artist. O viață închinată frumosului” se va desfășura la Cinema Florin Piersic din Cluj-Napoca și îi va avea ca invitați pe Dorel Vișan, Irina-Margareta Nistor. Aniversarea va aduce pe marele ecran filmul Iacob, unul dintre preferatele actorului.
     Evenimentul va începe la ora 18:00, 24 ianuarie, iar intrarea este liberă, pe baza unei rezervări online.
     Iacob, regizat de Mircea Daneliuc, spune povestea unui miner din Transilvania, care este bănuit pe nedrept că ar fi furat aur. Drept pedeapsă, Iacob e transferat la o altă mină, mai îndepărtată de casă. Efortul este epuizant, drumul spre casă fără sfârșit. De Crăciun, pentru a scurta timpul ajungerii la familie, Iacob se urcă pe furiș în funicularul minei. Dar zgomotul roților se oprește: de Sărbători, pentru două zile, mina oprește curentul electric. Iacob rămâne suspendat la 200 de metri deasupra prăpastiei.
Iacob a apărut în 1988, după o pauză profesională a regizorului, din cauza regimului comunist. Punctul de plecare al filmului este nuvela lui Geo Bogza, „Moartea lui Iacob Onisia”.
     Detalii: www.facebook.com/100filme.ro
(16.01.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: centenarul filmului romanesc, dorel visan, iacob film, irina margareta nistor

Opinii: