REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film#dogpoopgirl, de Andrei Huțuleac: Cine dă primul cu piatra


     Actorul Andrei Huțuleac, care și-a manifestat aptitudinile regizorale cu două scurtmetraje – Offstage și Havana, Cuba – premiate la festivalurile internaționale, debutează acum în lungmetraj cu două filme: Copacul dorințelor și #dogpoopgirl.
     Copacul dorințelor este o poveste înduioșătoare, inspirată de ”Amintiri din copilărie”, de Ion Creangă, filmată în timpul pandemiei de covid. Chiar dacă este primul în ordinea lansării, filmul este al doilea în ordinea realizării.
     Primul este #dogpoopgirl, o comedie acidă despre puterea de azi a internetului, cum se poate schimba, peste noapte, viața unui om din cauza știrilor false sau a atitudinii agresive a utilizatorilor de rețele sociale, o variantă modernă a linșajului în piața publică. Subiectul i-a plăcut și lui Dan Chișu, care a produs filmul prin DaKino. Tot Dan Chișu a produs și scurtmetrajul de debut al lui Huțuleac, Offstage.
     Cam în aceeași perioadă cu filmările la #dogpoopgirl, au fost și cele de la Babardeală cu bucluc sau Porno balamuc, al lui Radu Jude, care are, în altă cheie, aceeași temă a ipocriziei și agresiunii de pe internet.
     Andrei Huțuleac și-a pus amprenta satirică în scenariu, dar și în realizarea filmului. Povestea este inspirată de evenimente reale petrecute în Coreea de Sud, dar adusă în realitatea românească. O angajată de la o corporație, cu o viață confortabilă de middle class, adoptă un câine și se urcă în metrou. Animalul regurgitează, iar Alina (Andreea Grămoșteanu) nu este familiarizată cu astfel de situații, așa că nu vrea să strângă mizeria. Oamenii din metrou o apostrofează, iar un june filmează întâmplarea și o pune pe o rețea de socializare. De aici lucrurile încep să deraieze, sunt publicate identitatea și datele personale ale Alinei, este sfătuită să-și găsească alt loc de muncă. Andreea Grămoșteanu are privirea uimită a omului care nu înțelege ce i se întâmplă, cum o faptă bună – adoptarea unui cățel abandonat – devine cauza marginalizării ei. Victimă colaterală este și gardianul din metrou (Cezar Antal), care este concediat pentru că nu a luat o atitudine fermă împotriva femeii cu câinele.
     Andrei Huțuleac a gradat tensiunea poveștii, mizând și pe o distribuție alcătuită din Tudor Istodor, Coca Bloos, Paul Chiribuță, Carol Ionescu, Rodica Mandache, Amalia Ciolan, Ana Ciontea, Alexandru Nagy, pe imaginea semnată de Constatin Ene jr și montajul lui Alex Pintică.
     Muzica lui Franz Schubert este un element contrastant cu circul cotidian și un comentariu acid la derizoriul întâmplărilor.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
(16.04.2022)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: #dogpoopgirl film, andreea gramosteanu, andrei hutuleac, cezar antal, dakino production, dan chisu, diud film

Opinii: