REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDocumentarul ”Omul cu umbra”, debut în lungmetraj pentru Dragoș Hanciu


     Documentarul Omul cu umbra, realizat de Dragoș Hanciu, este un portret nostalgic al lui Gheorghe Blondă, zis Jorj, cadru didactic la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”IL Caragiale”, la Departamentul Imagine-Fotografie.  Filmul este produs de Monogram Film și finalizat cu sprijinul programului Film +.
     Personaj excentric, Jorj a marcat experiența universitară a multor cineaști de azi. Pentru a contura un portret viu, Dragoș Hanciu a ales să-l urmărească filmând, pe un traseu care a durat trei luni. Așa a căpătat regizorul porecla de Umbra, care a dat și titlul filmului. Jorj nu era doar un profesor cu experiență, ci și un om cu multe povești de viață, cu un limbaj colorat și comportament fără ascunzișuri. Ajuns la vârsta pensionării, el a încearcat să rămână la școală, făcând demersuri pentru a prelungi perioada de muncă. Legea este, însă, clară, așa că Jorj a trebuit să se resemneze cu pensia și inactivitatea.
     Așa cum mărturisește în film, Dragoș Hanciu, devenit și el personaj în poveste, s-a atașat de Jorj, cu emoția tânărului care nu și-a cunoscut bunicii. De altfel, și în documentarul Ionaș visează că plouă, realizat și premiat la Aristoteles Workshop, Hanciu își alege ca personaj tot un bătrân.
     Jorj a crescut multe generații de cineaști, așa că la vizionarea de la Cinema Elvire Popesco au fost prezenți mulți dintre foștii studenți: regizorul Cătălin Mitulescu, directorul de fotografie Marius Panduru, monteuza Letiția Ștefănescu, Vlad Ioachimescu, decan Facultatea de film de la UNATC. Discuția echipei cu publicul a fost moderată de criticul de film Ionuț Mareș.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
(15.04.2022)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: dragos hanciu, gheorghe blonda jorj, monogram, omul cu umbra documentar

Opinii: