REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Documentarul ”Omul cu umbra”, de Dragoș Hanciu, în cinematografe din 6 aprilie


     Documentarul independent Omul cu umbra, scris și regizat de Dragoș Hanciu, intră în cinematografe din 6 aprilie, cu o avenpremieră la Cinema ”Elvire Popesco”, și premiera în 15 aprilie, la Cinema Union. Filmul este produs de Monogram Film și finalizat cu sprijinul programului Film +.
     În centrul poveștii se află Gheorghe Blondă, zis Jorj, tehnicianul laboratorului foto analog de la departamentul de film al UNATC București, care, sub semnul modernizării, urmează să fie înlocuit de noua conducere, punând capăt carierei sale de-o viață. Regizorul l-a cunoscut pe Jorj în timpul studenției la UNATC ”IL Caragiale”. 
     ”Înarmat cu răbdarea cinemaului observațional, camera îl urmărește îndeaproape pe Nea’ Jorj aproape peste tot, așa că acesta începe să o numească ”umbra” lui - transformâdu-se poetic în personajul Umbra, deoarece aceștia interacționează. Astfel, camera lasă senzația unei prezențe ubicuue, pe care numai Jorj poate să o vadă și să o audă”, spune Dragoș Hanciu. ”Ca într-un roman de Kafka, camera îl urmărește pe Nea’ Jorj printr-un labirint birocratic, plimbând cereri de prelungire a contractului de muncă pe holurile lungi și albe ale școlii, ale căror uși sunt mereu încuiate.”
     Documentarul Omul cu umbra a fost selectat în programul Zilele Filmului Românesc la TIFF 2021. Dragoș Hanciu, care semnează scenariul, regia și imaginea, este participant la Aristoteles Workshop 2016, unde a realizat împreună cu echipa documentarul Ionaș visează că plouă, ales Cel mai bun documentar la ediția respectivă și selectat la Astra Festival 2017.
Montajul este realizat de Ciprian Cimpoi și Dana Bunescu, iar sunetul este semnat de Filip Mureșan.
     Omul cu umbra este  produs de Monogram Film cu sprijinul Manekino Film și Film+  Parteneri: Sonic Arts Music, Extreme Music, Digi24, ProTV, UNATC. Parteneri media: Films in Frame, VICE România, Radio România Cultural, AaRC.ro, Scena9. Partener proiecții: Dacin Sara.
(31.03.2022)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: dragos hanciu, gheorghe blonda jorj, omul cu umbra documentar

Opinii: