REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



”Crai nou”, de Alina Grigore, selectat de EFP pentru Voices of Women in Film, Sydney 2022


     European Film Promotion (EFP) a anunțat oficial care sunt filmele europene participante în cadrul ediției din 2022 a EUROPE! VOICES OF WOMEN IN FILM - program dezvoltat de EFP pentru promovarea regizoarelor europene de film în afara continentului, care are loc în timpul festivalului de la Sydney (8-19 iunie 2022). Printre filmele selectate anul acesta se numără Crai nou / Blue Moon, filmul de debut regizoral al Alinei Grigore, produs de Gabriela Suciu și distribuit de Patra Spanou, câștigător al Scoicii de Aur pentru cel mai bun film, în cadrul festivalului de la San Sebastian.
Este pentru prima dată când un film românesc este inclus în programul EUROPE! VOICES OF WOMEN IN FILM. Alina Grigore și al ei film au fost propuse de Asociația de Dezvoltare a Filmului Românesc, reprezentantul oficial al României în cadrul rețelei.
     EUROPE! VOICES OF WOMEN IN FILM va avea loc între 8-13 iunie, iar participanții vor fi prezenți fizic la Festivalul de film de la Sydney. Cele 10 titluri selectate în cadrul programului EUROPE! VOICES OF WOMEN IN FILM 2022 sunt: Girl Picture (Finlanda), al treilea lungmetraj al lui Alli Haapasalo, documentarele Loving Highsmith de Eva Vitija (Elveția, Germania) și Three Minutes - A Lengthening, de Bianca Stigter, precum și șapte debuturi de lungmetraj ficțiune: As In Heaven de Tea Lindeburg (Danemarca), Bitch, a Derogatory Term for a Woman de Tijana Zinajić (Slovenia),
Blue Moon de Alina Grigore (România), It Is In Us All de Antonia Campbell-Hughes (Irlanda), Maya Nilo (Laura) de Lovisa Sirén (Suedia, Finlanda, Belgia), Small Body de Laura Samani (Italia, Franța, Slovenia) și Talking About the Weather de Annika Pinske (Germania).
     European Film Promotion a lansat programul EUROPE! VOICES OF WOMEN IN FILM în 2016, din dorința de a promova diversitatea de gen în film. În strânsă colaborare cu Sydney Film Festival, programul recunoaște opere noi regizate de cele mai promițătoare regizoare din Europa și le prezintă într-o secțiune dedicată. Sugerate de asociațiile membre EFP și selectate de directorul festivalului, Nashen Moodley, programul aduce în lumină virtuozitatea și puterea cinemaului european produs de femei și le prezintă operele publicului entuziast de la Sydney, presă și industria interesată din Australia. EFP este susținută financiar de Europa Creativă prin programul MEDIA, precum și de Uniunea Europeană.


 
(11.05.2022)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alina grigore, atelier de film, blue moon film, crai nou film, gabriela suciu, inlight center, voices of women in film 2022

Opinii: