REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmConferință de presă ”Țara moartă”, cu Radu Jude


     Documentarul-eseu de lungmetraj Țara moartă este noul proiect al regizorului Radu Jude, care intră în cinematografe din 25 august. Între două lungmetraje de ficțiune, Radu Jude ne propune acest film, care e documentar, pentru că folosește material vizual și sonor din perioada 1939-1946. Fotografiile pe suport de sticlă ale lui Costică Axinte, proprietar al Studioului ”Splendid” din Slobozia, decoperite în podul muzeului din oraș și transpuse digital de către Cezar-Mario Popescu, susțin texte din jurnalul doctorului Emil Dorian (1939-1944), publicat de Editura Hasefer în 1996. Memoriile doctorului evreu sunt citite chiar de către Radu Jude pe un ton alb, fără accentele artistice ale unui actor. Acest voice-over, care relatează întâmplări și considerații personale ale lui Emil Dorian despre creșterea și descreșterea mișcării legionare, despre pogromuri și trenuri cu evrei care tranzitează România către Polonia, despre drama lui personală, este întrerupt uneori de discursuri găsite la Arhiva Națională de Filme și în arhiva Radio. Tonul neutru al lui Radu Jude este în evident contrast cu glasul politicienilor, inflamat de discursul patriotard sau naționalist. 
     Filmul este, totodată, un eseu, pentru că alăturarea celor două surse, vizuală și sonoră, are o mare încărcătură subiectivă. Radu Jude a făcut selecția textelor, astfel încât între discurs și fotografii să nu fie legătură. Dintre cele 9000 de plăci de sticlă realizate de Costică Axinte – fotografii de familie, fotografii de grup, petreceri și înmormântări, oameni trăitori în acea ”țară moartă” – regizorul, împreună cu Marius Panduru, consultant, și monteurul Cătălin Cristuțiu au ales cel mult 400 de imagini. Multe dintre ele deteriorate din cauza condițiilor în care au fost păstrate, ceea ce le dă un plus de încărcătură artistică. Unele au o doză de umor involuntar, pentru că în cadrul cu un cuplu, apare în lateral un cap de personaj curios, care se uită după perdea, accident explicabil prin faptul că fotograful avea o cârpă neagră deasupra aparatului, iar câmpul lui vizual era destul de mic.
     Țara moartă, documentar produs de Ada Solomon pentru Hi Film și distribuit în România de microFilm, a fost prezentat în secțiunea Work in progress la One World Romania 2017 și a fost proiectat la Festivalul de la Locarno.
     La începutul conferinței de presă, pentru a răspunde unor întrebări încă nerostite, Radu Jude a precizat că este român creștin-ortodox și că a făcut filmul dintr-un interes artistic și intelectual.
Imagine&Montaj: Valeriu Ciubotaru
 
(25.08.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ada solomon, hi film productions, radu jude, tara moarta film

Opinii: