REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Caligula”, premieră TVR în 8 noiembrie


     Adaptare a piesei lui Albert Camus, publicată în 1944, Caligula este un teleplay realizat la Casa de producție a TVR. Regizorul Silviu Jicman a participat la adaptarea textului pentru televiziune, împreună cu Diana Dumitru și directorul de fotografie Ovidiu Guzu. Din distribuție fac parte András Demeter, Daniela Nane, Cristian Jicman, Gavril Pătru, Lari Giorgescu, Ion Haiduc, Alexandru Bindea, Mihai Sandu Gruia. Premiera tv este programată pentru 8 noiembrie.
     De ce ne interesează acum Caligula, un împărat roman, care a trăit, între anii 12 – 41 AD, doar 28 de ani, dar a rămas în istorie ca unul dintre tiranii Imperiului Roman? Nu a fost învingător în mari războaie, a moștenit ce a adunat Julius Cesar, dar este cunoscut pentru cruzime, despotism, nebunie, relații incestuoase cu cele trei surori, dezmăț. Nepotul lui este Nero, matricid și incendiator al Romei, așa că gena demenței tiranice a creat o linie de împărați romani.
     Caligula este tiparul tiranului, pe care l-am văzut de multe ori în istorie, chiar în cea recentă. Senatorii obedienți, șantajabili și temători, care-i facilitează drumul către puterea absolută, sunt și ei prezenți în vremurile noastre. Nimic nu se schimbă, totul se transformă! După 2000 de ani, recunoaștem în piesa lui Camus un model social și politic care se perpetuează.
     Personajul Caligula, conceput de regizorul Silviu Jicman și actorul András Demeter, este un om cu multe măști, cu drept de viață și moarte asupra celor din jur, care pare lucid în cruzimea lui. Singurele momente de sinceritate le are în relația cu soția Cesonia (Daniela Nane), care îl iubește necondiționat.
     Caligula a fost omorât de Cassius Chaerea (Gavril Pătru) și alți conspiratori, împreună cu Garda Pretoriană. A fost înjunghiat de 30 de ori, la fel ca generalul Iulius Cesar, ucis de senatori la Idele lui Marte (15 martie), în anul 44 Înainte de Cristos, așa cum relatează Suetonius.
     Filmat în mai multe locații, printre care studioul din strada Molière, Caligula are o stilistică cinematografică: cameră mobilă, prim-planuri, lumină ce se schimbă în funcție de momentul dramatic, videoproiecții. Într-o secvență, apare în decor, în carne și oase, Caligula cu calul Incitatus, cel pe care avea de gând să-l ridice la rang de consul, conform istoricilor Suetonius și Cassius Dio. Decorurile și costumele, muzica lui Gabriel Basarabescu completează viziunea artistică a regizorului Silviu Jicman.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu

 
(7.10.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: andras demeter, caligula film tvr, casa de productie tvr, daniela nane, gavril patru, silviu jicman

Opinii: