REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Spectacol de teatru ”Maria Callas – La Divina”, regizat de Radu Gabrea


      În luna iunie, Radu Gabrea ar fi împlinit 80 de ani. Pentru a-l celebra, Teatrul Nottara, TVR și Asociația Eurofest au organizat un spectacol cu ”Maria Callas – La Divina”, regizat de Radu Gabrea după piesa “Master Class” de Terence McNally, tradusă în românește de Antoaneta Ralian.  Victoria Cociaș are rolul principal, al Mariei Callas, iar în celelalte roluri sunt Andreea Măcelaru Şofron, Mihai Vârtosu, Daniel Madia, Ruxandra Urdărean. Spectacolul a avut premiera în 1997, la sala mică a Teatrului Nottara, după care a fost selectat la festivaluri internaționale.
     În 2013, criticul de teatru Ileana Lucaciu scria despre piesa regizată de Radu Gabrea: ”Acțiunea evocă biografia divei aflată la sfârșit de carieră, când glasul său nu mai are strălucire și viața îi e frântă de despărțirea de miliardarul Onassis, când încearcă să fie profesoară de canto. La studii vin diverse persoane dornice să afle secretele profesiei de la celebra solistă. În paralel cu dialogul purtat cu “studenții” despre artă, Maria Callas amintește întâmplări din biografia sa. Acțiunea este un pretext al unui eseu despre arta interpretării și solicitările, sacrificiile ce le presupune. De fapt, monologul Mariei Callas se adresează publicului, diva poartă mereu un dialog interactiv cu spectatorii prin conceptul regizoral inspirat dezvoltat de Radu Gabrea.” (ileanalucaciu.blogspot.ro)
     Evenimentul de acum, la care au fost invitați prieteni și colaboratori ai regizorului, a avut loc în spațiul de spectacole în aer liber de la TVR. Irina Margareta Nistor a povestit câteva dintre amintirile ei legate de Radu Gabrea.

     Andras Demeter, director al Casei de producție a TVR, a fost prieten apropiat al lui Radu Gabrea.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
(13.07.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: andras demeter, radu gabrea, victoria cocias

Opinii: