REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



”Călătoria fantastică a Maronei”, de Anca Damian: O călătorie vizuală fantastică


     Lungmetrajul de animație Călătoria fantastică a Maronei, regizat de Anca Damian, are un traseu spectaculos, cu premii la festivaluri internaționale, cu premieră la gala de deschidere a Animest, nominalizat la European Film Awards, cu distribuție în Statele Unite ale Americii, ajuns pe lista lungă a propunerilor pentru Oscar 2020.
     Ideea acestei povești i-a venit regizoarei de la legătura pe care o are cu propriul cățel și i-a încredințat scrierea scenariului lui Anghel Damian. Călătoria fantastică a Maronei este istoria unui cățel, care ajunge la diferiți stăpâni, legătura emoțională dintre animal și oameni, iubirea necondiționată pe care le-o oferă, chiar dacă o merită sau nu. Dincolo de evoluția personajelor, mesajul e mult mai profund și este valabil pentru oricine, de la 6 la 60 de ani. Fidelitatea, legătura de iubire și încredere, naivitatea și bucuria apropierii sunt marcate în traseul narațiunii.
     Pe structura narativă, Anca Damian a construit o adevărată călătorie vizuală fantastică. Diferiții stăpâni ai Maronei sunt din medii diferite și fiecare episod este tratat plastic altfel, iar traseul cățelului are o bogăție de culori și de elemente grafice care marchează apariția fiecărui stăpân. Regizoarea a coordonat, timp de trei ani, echipe de animatori din România și Franța și a dat unitate stilistică filmului.
     Călătoria fantastică a Maronei este dublat în limba română și în franceză, cu distribuții diferite din fiecare țară. Lungmetrajul este produs de Aparte Film, împreună cu numeroși co-producători din Franța și Belgia.  
Imagine: Elena Bădic
Montaj: Radu Georgescu


Galerie Foto

Cuvinte cheie: anca damian, anghel damian, aparte film, calatoria fantastica a maronei film, olimpia melinte

Opinii: