REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



„Blue Spring”, regia Andreea Borțun, în competiția oficială a Toronto International Film Festival


     Scurtmetrajul Blue Spring este prima producție românească selecționată la Toronto, în această categorie.
     Toronto International Film Festival este cel mai mare festival de film de pe continentul Nord American, alături de Sundance și unul dintre cele mai mari festivaluri de film din lume. Producătoarea filmului, Gabriela Suciu, va reprezenta Blue Spring la Toronto cu sprijinul Institutului Cultural Român.
     Filmul este debutul regizoarei Andreea Borțun, care a lucrat pentru această producție împreună cu Adi Bulboacă (imagine), Tudor D. Popescu (montaj), Roxana Bain (sound design), Marius Obretin (inginer de sunet), Iulia Petrescu (scenografie), Eszter Tompa (muzică) și cu Lucian Iordan (colorizare). Din distribuție fac parte Nicoleta Hâncu (câștigatoarea premiului UNITER pentru debut) și Rareș Andrici.
     Blue Springs a fost realizat independent de Elefant Film în colaborare cu TETA, în orașul natal al regizoarei, Alexandria, județul Teleorman. Scurtmetrajul spune povestea unei femei, care trebuie să se despartă de mult mai tânărul său iubit, fiind un studiu în arta limbajului non-verbal și a inutilității cuvintelor în fața inevitabilului, după cum descriu selecționerii de la Toronto filmul Andreei Borțun.
     Despre film, Andreea Borțun declară: „Blue Spring reprezintă în primul rând materializarea unor prietenii foarte vechi. Ideea mi-a venit după ce am văzut un spectacol în care juca prietena mea, actrița Nicoleta Hâncu. Trecuse ceva vreme de când ne văzusem ultima oară și mi-am dat seama că mi-ar plăcea să reluăm lucrul împreună. Așa că am scormonit prin niște povești mai vechi, m-am oprit asupra uneia și am început să o rescriu. Mi-am dat încă de la bun început câteva limite: fără dialog, fără mișcări de aparat, două personaje. Acțiunea urma să se întâmple în Alexandria, orașul meu natal. Cumva îmi doream foarte tare să scot la suprafață câteva din imaginile și senzațiile pe care le-am trăit pe străzile de acolo, încă de când eram mică. În plus, îmi doream să fac acest film într-un mediu cât se poate de confortabil: alături de prieteni, în familie. Asta în primul rând și pentru că era prima mea încercare profesionistă de regie și nu îmi doream să am parte de o decepție chiar de la început. Echipa a fost mică, am filmat două zile, deși ne așteptam la trei, iar sprijinul primit a fost copleșitor. Una din cele mai mari bucurii a fost că, în cele din urmă, am reușit să dau naștere unui proiect, cu cap și coadă, alături de producătoarea și prietena mea, Gabriela Suciu, căreia îi mulțumesc enorm pentru încrederea pe care a avut-o în mine în toți acesti ani.”
     Detalii: Institutul Cultural Român // Toronto Film Festival // FB Blue Spring
 
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: andreea bortun, blue spring film, gabriela suciu, nicoleta hâncu, toronto film festival 2015

Opinii: