REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmRezidența internațională de scenaristică Pustnik lansează înscrierile pentru cea de-a 5-a ediție


     A cincea ediție a rezidenței de scenaristică Pustnik, programul destinat tinerilor scenariști și regizori emergenți din întreaga lume, va avea loc între 2 și 10 septembrie 2019, la Portul Cultural Cetate, pe malul Dunării.
     Timp de nouă zile, opt cineaști (trei din România și cinci din afara țării) aflați la primul sau al doilea lungmetraj își vor dezvolta proiectele în cadrul Pustnik. Pe întreg parcursul rezidenței, invitații internaționali ai ediției – producători, scenariști și cineaști prestigioși – vor conduce sesiuni de îndrumare cu participanții, masterclass-uri, mese rotunde și discuții extinse despre oportunitățile de co-producție cu România.
     Regizorii și scenariștii se pot înscrie cu proiecte aflate în diferite stadii de dezvoltare (synopsis, exposé, treatment sau prim draft). Aceștia trebuie să fi scris anterior scenariul pentru cel puțin un scurtmetraj sau un lungmetraj prezentat într-un festival internațional notabil.
     Înscrierea se poate face online, e site-ul www.pustnik.com, până pe 22 aprilie 2019. Puteți găsi toate informațiile despre acest proces în secțiunea How to apply. Rezidența nu presupune taxe de înscriere sau participare, organizatorii acoperind costurile de cazare, masă și transport din București la Port Cetate.
     Selecționerii rezidenței sunt Andreea Borțun (scenarist și regizor, România) și Bryn Chainey (scenarist și regizor, Marea Britanie/Australia), co-fondatori ai programului Pustnik.
     Unul dintre primii invitați speciali confirmați pentru ediția din acest an este cineasta de origine siriană Soudade Kaadan. Lungmetrajul său Yom Adaatou Zouli/The Day I Lost My Shadow a primit premiul pentru debut la Festivalul Internațional de Film de la Veneția în 2018, continuându-și apoi circuitul festivalier la Toronto, BFI Londra, Busan și Rotterdam. Doar câteva luni mai târziu, scurtmetrajului său Aziza i-a fost acordat Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Sundance.
     Soudade Kaadan va împărtăși rezidenților sfaturi din experiența sa profesională și creativă, cu un focus pe tranziția de la scurtmetraj la lungmetraj, făcând un studiu de caz pe propriile filme.
     Tema rezidenței de anul acesta se construiește în jurul noțiunilor de răbdare și perseverență. Lucrul la un scenariu, trecerea de la scenariu la film, toate acestea pot lua timp – uneori prea mult timp.      În cadrul Pustnik, participanții sunt încurajați să lase deoparte lucrurile care îi presează sau le distrag și să se întoarcă la ceea ce stă la baza procesului: gânduri, emoții, vise, povești, natură.
     Detalii: www.pustnik.com // How to Apply
(14.03.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: andreea bortun, bryn chainey, rezidenta pustnik 2019, rezidenta scenaristica

Opinii: