REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmBERLINER, în regia lui Marian Crișan, premiat la Moscova


     Cel mai nou film semnat de Marian Crișan, Berliner, a fost distins cu Premiul ‘Keen Eye’ - Russian Cinema Club Federation, la cea de-a 42-a ediție a Festivalului Internațional de film de la Moscova (MIFF), care a avut loc între 1 și 8 octombrie. Filmul lui Crișan te invită într-o lume ușor caricaturală, care cucerește prin haz și farmecul actoricesc” – titra ziarul moscovit Vedomosti după prima proiecție din festival.
     Distribuit internațional cu titlul The Campaign de către Picture Tree International, Berliner este cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Marian Crișan. Mocanu, un politician în plină campanie pentru un loc în Parlamentul European, rămane blocat la Salonta, un orășel de provincie. El este găzduit de Viorel, un cetățean obișnuit, tractorist de meserie, în casa sa, de unde politicianul își va continua campania electorală, punând la cale un plan cameleonic. Din distribuția filmului fac parte actorii Ion Sapdaru, Ovidiu Crișan, Maria Junghietu, Sorin Cociș, Ion Rușcuț, George Dometi, Petre Ghimbașan, Eugen Țugulea și Ioana Chițu.
     „Eu nu am încercat să interpretez un personaj, ci să recreez un destin” a declarat Ovidiu Crișan în conferința de presă din festival, felicitat fiind pentru rolul său din film.
     „Mocanu e un lup bătrân care nu e interesat de nimic, se simte singur, luptă doar din inerție și îi e frică să nu ajungă în spatele gratiilor. Totuși, atunci când scapă în acest orășel uitat de lume, încearcă din toate puterile să câștige o ultimă luptă”, le-a spus Ion Sapdaru, în rusă, jurnaliștilor de la Moscova.
     Din cauza perioadei pe care o traversăm, cei doi actori, alături de Marian Crișan, au fost prezenți la festival doar online, într-o întâlnire proiectată în direct.
(9.10.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: berliner film, ion sapdaru, marian crisan, ovidiu crisan, rova film

Opinii: