REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmBERLINER, de Marian Crișan, cu Ion Sapdaru și Ovidiu Crișan, acum în cinematografe


     „Comedie amară” – cum o numește regizorul – BERLINER, rulează acum în cinematografele din țară deschise în acest moment. Cel mai nou film semnat de Marian Crișan îi are în rolurile principale pe actorii Ion Sapdaru, Ovidiu Crișan și Maria Junghietu.
     Aflat în plină campanie electorală, Mocanu, „un lup bătrân care încearcă din toate puterile să câștige o ultimă luptă”(Ion Sapdaru) rămâne blocat în Salonta, un orășel de provincie, de unde își va continua campania chiar din casa unuia dintre săteni a cărui viață o invadează încet, încet. Viorel (Ovidiu Crișan) este tractorist de meserie iar viața lui și a soției sale (Maria Junghietu) va prinde un alt ritm după venirea politicianului. „Eu nu am încercat să interpretez un personaj ci să recreez un destin” le spunea jurnaliștilor Ovidiu Crișan în conferința de presă de la Festivalul Internațional de Film de la Moscova (MIFF) unde filmul a fost distins cu Premiul ‘Keen Eye’ - Russian Cinema Club Federation.
     Spectatorii dinBucurești (Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union, Happy Cinema), Bacău (Happy Cinema), Bistrița (Cinema Dacia), Buzău (Happy Cinema), Focșani (Cinema Balada, Happy Cinema), Iași (Cinema Ateneu), Odobești (Casa deCultură) și Oradea (Cinema Palace) vor fi printre primii care vor putea vedea filmul pe marele ecran. De îndată ce măsurile de siguranță în vigoare o vor permite, filmul va ajunge și în alte localități din țară. „Sper ca lansarea filmului nostru să fie unul dintre demersurile care vor readuce publicul în sala de cinema.”spune Marian Crișan și continuă: „vom încerca să fim prezenți alături de actori la cât mai multe proiecții pentru a ne întâlni cu publicul”. Pe pagina filmului vom anunța toate evenimentele la care va fi prezentă echipa.
     BERLINER este cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Marian Crișan, cunoscut deja publicului pentru Morgen, Rocker și Orizont, dar și pentru miniseria produsă de HBO România - Valea Mută. „Trăim într-o eră în care suntem bombardați pe telefoanele smart cu mesaje de tot felul care ne spun ce să mancăm, cum să ne îmbrăcăm, ce să găndim, cu cine să votăm. Suntem manipulați prin mesaje emoționale puse la cale de echipe de marketing. Care sunt mecanismele din spatele acestui fenomen, care e granița dintre emoțiile noastre reale și emoțiile induse de media?BERLINER este și filmul unui oraș, orașul meu natal, Salonta”declară Marian Crișan.
     Distribuția filmului este completată de Sorin Cociș, Ion Rușcuț, George Dometi, Petre Ghimbașan, Eugen Țugulea și Ioana Chițu.
     BERLINER | THE CAMPAIGN are la bază un scenariu scris de Marian Crișan și Gabriel Andronache. Imaginea îi aparține lui Oleg Mutu, scenografia este semnată de Simona Pădurețu, costumele de Anca Miron și Sonia Constantinescu iar montajul de Tudor Pojoni. Producătorii filmului sunt Marian Crișan și Anca Puiu.
     Realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Televiziunii Române, Zenith Media, Chainsaw Europe, SAL-PAN, Inteva și VPK, filmul este produs de Rova Film în co-producție cu Mandragora și va avea premiera națională pe 26 februarie, fiind distribuit în România de Rova Film și Iadasarecasa.
     Premiera mondială a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Moscova. Au urmat apoi Cottbus IFF Germania, Arras Film Festival Franța, Trieste International Film Festival în Italia, Making Waves în Statele Unite.
     Parteneri media: Radio Guerrilla, Zile și Nopți, Cinemap, Cinemagia, Ziarul Metropolis, Liternet, Movie News, CineGhid, AARC.ro – All About Romanian Cinema, Radio România Clutural.

 
(25.02.2021)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: berliner film, ion sapdaru, mandragora, marian crisan, ovidiu crisan, rova film, the campaign movie

Opinii: