REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAndrei Crețulescu a găsit un motan ca ”Charlton Heston”


     Cadrul I. Stradă liniștită cu blocuri interbelice, o masă cu cafele întinsă sub un copac. Băieți cu banduliere se agită cu cabluri, un scripet de la etajul III urcă și coboară aparatură. Codruța Crețulescu, co-producător, ne pune în temă cu programul.
Victor Rebengiuc coboară însoțit de o asistentă și merge către mașina - cabină de machiaj. Îl urmăm și ne povestește despre rolul lui din filmul lui Andrei Crețulescu, despre cum l-a cunoscut pe tânărul cineast la o ediție a festivalului Making Waves de la New York și cum a acceptat propunerea de a juca un rol episodic în Charleston, debutul în lungmetraj al lui Andrei. Ne întoarcem la scara cu cafele și ne întâlnim cu Ana Ciontea, care și-a terminat ziua de filmare. Este încântată de propunerile cinematografice pe care le-a primit în ultima vreme, de felul în care se lucrează. Rolul pe care i l-a propus Andrei Crețulescu este neobișnuit pentru ea (o profesoară  de modă veche), dar îi place cum e scris. ”Mi s-a spus că m-am răsfățat cu distribuția, dar tuturor actorilor le-a plăcut scenariul”, mărturisește regizorul. N-a făcut casting decât pentru motanul Charlton Heston. Și cei doi actori din rolurile principale, Șerban Pavlu și Radu Iacoban, au fost prima alegere. Doar Barbu Bălășoiu (Sieranevada), directorul de fotografie, n-a fost prima alegere, Crețulescu făcând echipă la scurtmetraje cu Andrei Butică. Din cauza unor neconcordanțe din agenda de lucru, Barbu a filmat la Charleston, iar regizorul e foarte mulțumit de colaborare. Tot din echipa cu care a lucrat la scurtmetraje este și Cătălin Cristuțiu, care va realiza montajul.
     Cadrul II. Bar cu terasă, tot pe o stradă liniștită cu blocuri interbelice. Actori, prieteni sau clienți obișnuiți stau la bere. Ana Ularu și Rodica Lazăr, care au apariții speciale în film, au venit doar din prietenie. Adrian Titieni, îmbrăcat cu un tricou marinăresc, își așteaptă rândul la filmare. Istvan Teglas și regizoarea Iris Spiridon sunt alături de echipa care pregătește o nouă secvență.
Filmare de noapte, cu lumini pe stradă, crengi agățate pe un trepied pentru umbre. O tavă cu pahare de plastic în care este un suc gros e plantată în apropiere. Cineva strigă ”Liniște!” și toată lumea de pe terasă tace. Se filmează. Șerban Pavlu bea un pahar de suc, pe care o ”să-l vomite” în timpul secvenței. Multe pahare, multe duble.   
În interiorul barului, scenografa Mălina Ionescu supraveghează echipa care pune ultimele detalii pentru filmarea de noapte. Adrian Titieni va fi pe platou, pentru că are rolul barmanului - prieten - terapeut, la care vine Șerban Pavlu să se confeseze. Orele fiind înaintate, părăsim filmarea.
Charleston este produs de ICON Production, Les Films du Tambour și Kinosseur și va avea premiera în 2017.
 
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
 
 
 
  
(19.10.2016)

Cuvinte cheie: andrei cretulescu, barbu balasoiu, charleston film, iconproduction, kinosseur production, radu iacoban, serban pavlu

Opinii: