REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Anamaria Antoci: ”Un producător trebuie să se priceapă la cunoașterea oamenilor”


     Anamaria Antoci este un producător cunoscut, cu implicare în filme ca Ilegitim, Fixeur, Planeta Petrila, 5 minute, Mia își ratează răzbunarea sau Malmkrog. Următoarea premieră e Oameni de treabă.
     Absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ”IL Caragiale” – Coregrafie, a început să lucreze pentru diferite evenimente culturale din timpul studenției și a continuat ca manager cultural. Când acest domeniu nu i-a mai oferit noutate și provocare, s-a gândit la film. Un interviu de angajare cu Monica Lăzurean-Gorgan i-a modificat traiectoria profesională, devenind producător la 4Proof Film și Domestic Film.
     Mignonă, cu o energie de invidiat, pasionată, implicată și dornică să învețe totul repede, Anamaria a reușit să-și construiască o reputație bună în industrie. Acum a fondat și propria casă de producție, Tangaj Production, unde a produs Oameni de treabă, regizat de Paul Negoescu, și Tigrul, regizat de Andrei Tănase, care vor avea premiera în curând. ”Când ai pasiune, ai tot curajul din lume”, mărturisește ea.
     Anamaria Antoci, Paul Negoescu, Ana Drăghici și Alex Trăilă sunt responsabili de programul Film +, care contribuie la finalizarea multor proiecte ale tinerilor cineaști.
     În 2013, împreună cu Simona Deaconescu, colega ei de la UNATC, a produs primul scurtmetraj de dans, Silent Places. Simona a realizat coregrafia și regia, Anamaria a fost producător. Interesul trezit de scurtmetrajul lor a condus la ideea unui eveniment care să îmbine filmul și dansul. A apărut Festivalul de Film de Dans / Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF), ajuns acum la a opta ediție.  
     După mulți ani de muncă fără oprire, acum a ajuns la un echilibru între profesie și familie. A ajutat și faptul că și-a găsit două colaboratoare de nădejde – Anda Ionescu și Ana Voicu. Chiar dacă are propria casă de producție, continuă să lucreze pentru Domestic Film și 4Proof Film, pentru că Adrian Sitaru și Adrian Silișteanu au ajutat-o să evolueze în profesie. Următoarele proiecte sunt cu regizorii Adrian Sitaru, Andrei Ujică, Andra Tarara, Ilinca Călugăreanu.
     Portofoliul ei are producții interne, dar și co-producții internaționale, ceea ce îi confirmă statutul de producător. ”E important procesul de realizare, nu știi niciodată cum o să evolueze un film. Contează formarea echipei”, spune Anamaria Antoci.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
(17.09.2022)

Cuvinte cheie: anamaria antoci, bidff 2022, film plus laborator, tangaj production

Opinii: