REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Filme pentru publicul tânăr la KINOdiseea YOUTH 2016


     Ediția a VIII-a a Festivalului KINOdiseea (10-20 noiembrie) va include, pentru prima dată o competiție internațională de filme pentru adolescenți: KINOdiseea Youth. Noua secțiune va prezenta10 filme despre maturizare, aventură și iubire, printre care Sing Street, Sparrows, My name is Emily, dar și filmul românesc La drum cu tata, cu Ovidiu Schumacher în rolul principal.
KINOdiseea 2016 aduce actori și regizori premiați la importante festivaluri internaționale, care se vor întâlni cu publicul tânăr în cadrul sesiunilor de întrebări deschise.
Tematica acestui an - “You can do anything!” - se va regăsi în subiectele abordate de majoritatea filmelor.
SPARROWS, Islanda - r. Rúnar Runarsson, premieră națională - a câștigat premiul Golden Seashell pentru cel mai bun film la San Sebastian Film Festival, 4 premii la Les Arcs European Film Festival și se află în cursa pentru cel mai bun film la Oscarurile din 2017.
SING STREET, UK - r. John Carney, premieră națională - a câștigat premiile pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cea mai bună coloană sonoră și cel mai bun actor într-un rol secundar la Irish Film and Television Awards.
MY NAME IS EMILY, r. Simon Fitzmaurice, premieră națională. Acesta este deja celebrul film realizat prin strângere de fonduri de către Simon Fitzmaurice. Regizorul irlandez este singura persoană din lume care a realizat un film în timp ce suferea de SNM.
THAT TRIP WE TOOK WITH DAD/LA DRUM CU TATA, r. Anca-Miruna Lăzărescu, premieră națională. Filmul plasat în anul 1968 îi prezintă pe frații Mihai și Emil, de origine româno-germană, care locuiesc în Arad și au un singur lucru în comun: îngrijorarea pe care o simt față de tatăl lor bolnav. Regizoarea Anca Miruna Lăzărescu va fi prezentă la KINOdiseea, alături de actorii din film. Anca Miruna Lăzărescu este cunoscută pentru filmul Apele tac, cel mai premiat scurtmetraj românesc din istorie: Festivalul Internațional de la Berlin, European Film Awards, Premiile GOPO, Queens World Film Festival, etc.
Printre invitații internaționali de la secțiunea KINOdiseea YOUTH, se află: Florian Gaag, regizorul filmului Lena Love, cunoscut pentru filmul Whole train, premiat la Berlinale și Molodist IFF. Filmul sloven NIKA va fi prezentat de către regizorul Slobodan Maksimovic, alături de actrița principală, Ylenia Mahnic. Filmul rusesc Terenul/The Pitch va fi prezentat publicului român de către actorul principal Kirill Degtyar și regizorul Edward Bordukov. În afara Competiției, va putea fi urmărită docu-drama Fiica mea, Anne Frank/My daughter Anne Frank, în regia lui Raymond Ley.
     Filmele din secțiunea KINOdiseea YOUTH vor fi jurizate de adolescenți și de profesioniști din industria filmului, printre care actrița Maria Dinulescu.
KINOdiseea se va desfășura anul acesta la Cinema PRO, Cinema Eforie, Cinema Elvira Popescu, Noul Cinematograf al Regizorului Român și Hollywood Multiplex.  
KINOdiseea este organizat de AsociațiaCulturală Metropolis, co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă - Subprogramul Media, cu sprijinul Primăriei Sectorului 5, ARCUB (proiect finanțat în programul București, Orașul In-Vizibil), Administrației Fondului Cultural Național, Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România.
Detalii: kinodiseea.ro
(21.10.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: kinodiseea film festival 2016, kinodiseea youth 2016, la drum cu tata film, maria dinulescu

Opinii: