Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismPepe & Fifi (1993)

Pepe şi Fifi (1993)

113 min. - Drama - AG - 23.09.1994

Synopsis: A story set in Romania around the time after the revolution. An invalid befriends two brothers, Pepe and Fifi, who dream of becoming famous and rich, but neither of them manages to escape the tentacles of the mob.

Director: Dan Piţa

Writer: Dan Piţa, Ioana Eliad

Stars: Cristian Iacob, Irina Movilă, Mihai Călin, Costel Constantin


Photo Gallery:

  • Pepe & Fifi (1993)

Browse the entire gallery

Casting:

Cristian Iacob Pepe
Irina Movilă Fifi
Mihai Călin Carol
Browse the entire cast and crew

Produced By

Studioul Solaris Film - R.A. Cinerom
Studioul cinematografic „București”

Production info

Ecran normal, color, 2946 m.

Distributors

Româniafilm

Festivals, Awards

  1. 1994 - Geneva - Premiul pentru interpretare feminină (Irina Movilă)
    1994-1995 - UCIN - Premiul „Opera Prima” pentru imagine, Premiul pentru montaj, Menţiune specială pentru debut (Mihai Călin), Menţiune specială (Cristian Iacob)
    1995 - Arcachon - Premiul "Makhila de bronz", Premiul de interpretare (Irina Movilă, Cristian Iacob)

Storyline

„Doi tineri aflați în căutarea unei vieți ușoare ajung victimele unei bande. Pepe, boxer lipsit de noroc, se amestecă în afaceri necurate și în cele din urmă este ucis iar sora lui, Fifi, realizează într-un târziu că nu e altceva decât o prostituată. Și totuși, Fifi și Carol, un prieten rămas mereu lucid, refuză să creadă că speranța e doar un vis...” (Pliant prezentare film)

Trivia

  • Propunerea României la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 1995.
Le journal de Montreal
„Regizorul Dan Pița, posesor al unui Leu de Argint obținut în 1992 la Veneția ― pentru Hotel de lux ― se prezintă în competiția oficială de la Montreal cu cea mai recentă producție a sa, Pepe și Fifi, un tablou decadent al României moderne. Unde au dispărut valorile tradiționale, pare a fi întrebarea esențială pe care o lansează filmul.”
 
„Renunțând la stilul hiper-alegoric și stufos din Hotel de lux, Dan Pița costruiește un adevărat rechizitoriu la adresa regimului social-politic al României contemporane.”
 
„Povestea fraților Pepe și Fifi reprezintă un prim nivel de lectură al filmului; dar imaginea completă se poate obține numai prin ne-scăparea din vedere a background-ului, caracterizat de de o forță remarcabilă, aproape documentaristică. Aluzia și metafora intervin adesea pentru a dilua realismul crud devenit, pe alocuri, de-a dreptul copleșitor.”
 
„Concluzie (?): Prin dimensiunea lui social-politică, filmul românesc se plasează în avangarda țărilor est europene recent eliberate de dictatură. Calitatea incontestabilă a acestui nou început ne îndreptățește să sperăm într-un viitor mai bun, asta în ciuda pesimismului afișat de realizatori.” (Gerard Boulad)
 
The Gazette
„Pentru cei ce cred că totul e bine în România post-comunistă, iată un deschizător de ochi sosit de la București. Pepe și Fifi e departe de a fi un love story, apărând mai degrabă ca un strigăt de disperare ce răzbate dinspre România.”
 
„Regizorul Dan Pița e un genial pictor al sordidului. Filmul lui e plin de clădiri în paragină și de cerșetori mucoși, ca să nu mai vorbim de profetul în zdrențe care susține dimensiunea simbolică a filmului.”
 
„Irina Movilă posedă acea mixtură de frumusețe naturală și talent despre care se spune că ar fi apanajul starurilor.”
 
Variety
„Turnat cu buget redus în cele mai sordide colțuri ale Bucureștiului, filmul Pepe și Fifi demonstrează încă o dată că răsturnarea dictatorului Ceaușescu n-a fost nici pe departe panaceul așteptat de societatea românească. Din păcate, discursul e construit cu o subtilitate de ciocan pneumatic.” 

Pepe & Fifi (1993) - Photo