Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismTIFF 2017: „Prima noapte”, „Offstage” și „Scris / Nescris”


     Prin programul Zilele Filmului Românesc, la Festivalul Internațional de Film Transilvania se lansează, în fiecare an, cele mai recente producții românești – documentare, ficțiune, lungmetraje și scurtmetraje.
     Dacă Breaking News (regia  Iulia Rugină), Ouăle lui Tarzan (regia Alexandru Solomon), Procesul (regia Claudiu Mitcu) sau Aniversarea (regia Dan Chișu) au fost printre lungmetrajele proiectate în premieră la TIFF, secțiunea de scurtmetraje românești a adus publicului aflat la Cluj-Napoca cele mai recente producții.  
     Scurtmetrajele românești au fost împărțite în două calupuri, din primul făcând parte următoarele filme: Prima noapte (regia Andrei Tănase), Scris / Nescris (regia Adrian Silișteanu), Offstage  (regia Andrei Huțuleac), Broken (regia Alex Mironescu), Date Night (regia Stela Pelin), Sechestrați fără voie (regia Tudor Botezatu) și Când afară ninge (regia Conrad Mericoffer). Farul (regia Ionuț Gaga), Almania (regia Anton Groves, Damian Groves), Chers amis (regia Valeriu Andriuță), No Man’s Land (regia Marius Olteanu), Fragment 22 (regia Sandra Rad) și O noapte de dragoste (regia Alexandru Mavrodineanu) au putut fi văzute în cel de-al doilea grupaj.
     Programul I de scurtmetraje românești a fost proiectat la Casa de cultură a studenților, iar la finalul vizionării Mihai Chirilov i-a invitat pe membrii echipelor de filmare să urce pe scenă pentru o scurtă discuție cu publicul.
La gala de premiere, Scris/Nescris(regia Adrian Silișteanu) a câștigat Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj, iar Offstage (regia Andrei Huțuleac) - Mențiunea specială a juriului pentru scurtmetraj în Zilele Filmului Românesc. 
 
     Prima noapte a avut premiera internațională la Festivalul de Film de la Veneția 2016, a câștigat Marele Premiu la FilmFest Dresda și s-a calificat în cursa pentru Oscarul pentru cel mai bun scurtmetraj de ficțiune după ce a câștigat marele premiu la Festivalul Internațional de Cine de la Huesca 2017. Alex, protagonistul filmului, este un băiat timid căruia tatăl i-a pregătit o surpriză în ziua majoratului, în încercarea lui de a-l împinge să devină bărbat. După proiecție, Afredo Minea a povestit echipei AaRC mai multe despre cum a fost să interpreteze acest rol.
 
     În Offstage, Amalia Ciolan joacă rolul unei foste absolvente de regie de teatru care nu a reușit să activeze în domeniu. Ca să-și potolească neliniștea, femeia face tot posibilul ca fiul său (Tudor Aaron Istodor) să intre la Facultatea de Actorie, împlinindu-și prin el marele vis. Andrei Huțuleac ne-a povestit mai multe despre ce l-a atras la subiect și cum a fost să regizeze primul său scurtmetraj. Filmul a câștigat Mențiunea specială a juriului pentru scurtmetraj în Zilele Filmului Românesc, la TIFF 2017.
 
     Scris / Nescris a câștigat Grand Prix la Festivalul de Film de la Tampere, precum și Premiul Zilele Filmului Românesc  pentru secțiunea Scurtmetraj. Scurtmetrajul urmărește povestea unei familii rrome care află că fata lor minoră tocmai a născut un copil. Pardică (50) nu pare să se bucure. Este dezamăgit de sarcina timpurie a fetei, pentru care o învinovățește pe soția sa. Lucrurile se complică și mai mult când un cadru medical le cere să semneze actele și descoperă probleme legate de buletinele și de statutul lor ca părinți ai adolescentei. Pericolul iminent de a-și pierde fata îl forțează pe Pardică să acționeze. Mai multe despre acest film, ne-a spus Adrian Silișteanu. 
Imagine: Valeriu Ciubotrau
Montaj: Radu Georgescu
(13.07.2017)

Tags: adrian silisteanu, alfredo minea, andrei hutuleac, scurtmetraje romanesti, transilvania film festival 2017, zilele filmului romanesc tiff 2017

Comments: