Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismAvanpremiere, filme tribut și invitați speciali, la Noaptea Albă a Filmului Românesc


     Pe 22 septembrie, filmele bune românești fac Noapte Albă în București și Cluj. Într-o singură noapte, în 8 locații - săli de cinema și locuri neconvenționale, spectatorii vor putea urmări aproximativ 40 de filme de ficțiune și documentare de lung și scurt metraj, în proiecții speciale sau în premieră și avanpremieră.
     Noaptea Albă a Filmului Românesc va avea loc la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Cinema Gloria, J’ai Bistrot, Deschis Gastrobar, Unteatru și Grădina cu Filme. Simultan cu proiecțiile din București, în Cluj, la Cinema Victoria vor rula 3 filme, începând cu 22:30.
     În cadrul evenimentului, la Cinema Elvire Popesco, publicul va putea savura filme în avanpremieră și premieră, cu invitați speciali la finalul proiecțiilor. Programul începe cu Perfect sănătos, al cincilea lungmetraj al regizoarei Anca Damian, un thriller despre maturizarea care se produce în fața pierderii.
     Tot la Elvira Popesco are loc premiera peliculei Un pas în urma serafimilor, debutul în lungmetraj al regizorului Daniel Sandu. Filmul spune povestea lui Gabriel, un adolescent care își dorește să devină preot și intră într-un seminar teologic ortodox. Inițial încearcă să se adapteze mediului, dar sistemul corupt și abuziv îi învață pe elevi că minciuna, furtul, manipularea și trădarea sunt aptitudini pe care trebuie să și le însușească pentru a rezista în seminar. În rolurile principale se regăsesc actorii Ștefan Iancu și Vlad Ivanov.
     Filmul-surpriză, avanpremieră, este programat pentru ora 23:00, iar publicul se va întâlni la finalul proiecției cu realizatorii.
     După miezul nopții, de la 00:45, spectatorii vor putea vedea în avanpremieră lungmetrajul Marița (regia Cristi Iftime), un road-movie cu imaginea semnată de Luchian Ciobanu, avându-i în distribuție pe actorii Alexandru PotoceanAdrian Titieni, Lucian Iftime, Victoria CociaşAndrei HuțuleacBogdan DumitracheAna Ciontea. Intrarea este liberă.
     12 povești scurte din selecția TIFF se pot savura la Deschis Gastrobar, printre acestea regăsindu-se Broken (regia Alex Mironescu), Date Night (regia Stela Pelin), Chers Amis (regia Valeriu Andriuță) și Farul (regia Ionuț Gaga).
Grădina cu Filme Creart va găzdui cele două proiecții-tribut de anul acesta: Pădureanca (regia Nicolae Mărgineanu, 1986) și 100 de lei (regia Mircea Săucan, 1973), în timp ce proiecția aniversară California Dreamin’ (nesfârșit) (regia Cristian Nemescu) se va desfășura în aer liber la Cinema Muzeul Țăranului Român.
     Alte filme care nu trebuie ratate la ediția a 8-a Noaptea Albă a Filmului Românesc sunt Fixeur, (Adrian Sitaru)– propunerea României la Oscar (Cinemateca Eforie), Povestea iubirii (regia Radu Mihăileanu) – în prezența echipei (Cinema Muzeul Țăranului), Țara moartă – cel mai nou documentar Radu Jude (J’ai Bistrot) și Portrete în pădure (regia Dinu Tănase)  –  inspirat de romanul „Duminica Mironosițelor” (Unteatru).
     Biletele pentru primele 3 proiecții de la cinema Elvira Popesco se pot achiziționa de pe Eventbook. La celelalte filme intrarea este liberă.
     Detalii: Facebook
(21.09.2017)

Tags: noaptea alba a filmului romanesc, perfect sanatos film, premiera romaneasca, scurtmetraje romanesti, un pas in urma serafimilor film

Comments: