REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPovestea iubirii (2016)

The History of Love

134 min. - Dramă Film fantastic - AG - 09.06.2017

Sinopsis :

New York, secolul 21. Leo, un bătrân imigrant polonez, trăieşte rememorând marea iubire a vieţii sale. În ciuda trecutului plin de amărăciune, înfruntă suişurile şi coborâşurile vieţii cu un neobosit umor, alături de cel mai bun amic, Bruno. La celălalt capăt al metropolei, în Brooklyn, adolescenta Alma vrea cu tot dinadinsul să-i găsească mamei ei bărbatul ideal. Mereu sigură pe ea, îşi dă seama cu uimire că s-a îndrăgostit de chipeşul ei coleg de clasă, Misha, descoperind dragostea pentru prima oară. Nimic nu pare să-i lege pe bătrânul Leo şi pe tânăra Alma. Şi cu toate acestea...

Regie: Radu Mihăileanu

Scenariu: Nicole Krauss, Radu Mihăileanu, Marcia Romano

Actori Principali: Gemma Arterton, Derek Jacobi, Sophie Nélisse, Elliott Gould


Galerie Foto:

 • Povestea iubirii (2016)
 • Povestea iubirii (2016)
 • Povestea iubirii (2016)
 • Povestea iubirii (2016)
 • Povestea iubirii (2016)
 • Povestea iubirii (2016)
 • Povestea iubirii (2016)
 • Povestea iubirii (2016)
 • Povestea iubirii (2016)
 • Povestea iubirii (2016)
 • Povestea iubirii (2016)
 • Povestea iubirii (2016)
 • Povestea iubirii (2016)
 • Povestea iubirii (2016)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Povestea iubirii (2016) Gemma Arterton Alma
Povestea iubirii (2016) Derek Jacobi Léo
Povestea iubirii (2016) Elliott Gould Bruno Leibovitch
Vezi tot genericul

Producători

2.4.7. Films
Oï Oï Oï Productions
Caramel Film (co-producător Canada)
Panache Productions (co-producător Belgia)
Compagnie Cinématographique, La (co-producător Belgia)
Libra Films (co-producător România)

Date de producție

Buget estimat - 20.000.000 dolari. Finanțare CNC în 2015 - 1.300.000 lei
Filmări la Montreal, New York și în România - Cluj și București.
La Cluj s-a filmat în satul Dâncu din comuna Aghireșu și în mai multe locații din Cluj (Sinagoga de pe strada Horea, Teatrul Național, Parcul Central la Facultatea de Chimie). În fața Facultății de Chimie din Cluj s-a recreat un decor din Santiago de Chile, anul 1954.

Distribuitori

Wild Bunch Distribution / Transilvania Film pentru România

Subiect

Poveste intercalată, care urmăreşte viaţa lui Léo (Derek Jacobi), din vremea Holocaustului până în modernul New York. Léo Gursky şi Alma Mereminski sunt doi tineri îndrăgostiţi care au strămoşi polonezi de origine evreiască, în Polonia anilor 1930. Léo scrie pentru Alma o carte cu titlul „Istoria dragostei”, iar, pe fondul celui de-Al Doilea Război Mondial, cei doi sunt despărţiţi, când Germania invadează Polonia. Mulţi ani mai târziu, Léo – acum, un bătrân nefericit – nu ştie că volumul dedicat Almei a fost tipărit şi că a recreat legăturile între vieţile străinilor care caută să afle adevărata identitate a personajelor poveştii.

Trivia

 • Radu Mihăileanu, Nicole Krauss și Marcia Romano au scris scenariul după romanul omonim al lui Nicole Krauss, publicat în 2005. Drepturile de ecranizare au fost inițial achiziționate, înainte de publicarea cărții, pentru un film regizat de Alfonso Cuarón.  
 • Avanpremieră în cadrul Festivalul Filmului European sâmbătă, 27 mai, la Gradina de Vară din Timișoara.
 • Premieră oficială în 5 iunie, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania.
 • Proiecție specială în 7 iunie, cu acces gratuit, în localitatea Dâncu, acolo unde s-au desfășurat câteva zile de filmări.
Radu Mihăileanu despre film:
„Structura narativă a filmului nu este lineară, este imaginea haosului istoriei, a efectelor sale asupra oamenilor. Călătorim fără încetare între prezent și trecutul care aduce lumină asupra prezentului, dezvăluind intimitatea și frumusețea profundă a personajelor noastre, destinele lor incredibile. Este un film profund european și totodată unul care se adresează publicului american. Vine dintr-un loc aflat undeva între zgârie-norii din New York și memoria colectivă a Europei.”

Presa internațională despre film:
„Între exces și sinceritate, Mihăileanu lansează un apel vibrant la valorile de bază ale umanității.” (Les Fiches du Cinéma)
„Exercițiul regizoral este unul dificil, iar Radu Mihăileanu îi face față admirabil, chiar dacă întreaga sa mașinărie cinematografică este câteodată greu de manevrat.” (Paris Match)
Punctele forte ale filmului sunt prestațiile actorilor, toate excelente, în special cea a lui Derek Jacobi, și cadrele elaborate semnate de Laurent Dailland, directorul de imagine.” (Positif)
„O frescă grandioasă și romantică desprinsă din istorie pentru a ne face să râdem și să plângem. Și să ne spunem că dragostea este întotdeauna speranță.” (Ouest France)
„După Concertul/ Le concert și Izvorul femeilor/ La source de femmes, Radu Mihăileanu realizează o frescă romanescă luminoasă, la fel de jucăușă pe cât de gravă, care îmbrățișează cu generozitate personaje, țări și epoci.” (La Croix)
„Filmul este rezultatul unei inspirații generoase, debordează de o vitalitate caldă, iar invitația sa de a celebra sufletele sincere și dragostea ce înfruntă timpul nu ne poate lăsa insensibili.” (Le Figaro)
„Un film tradițional, cu un subiect complex, centrat pe trăinicia iubirii, care, la finalul zilei, iese învingătoare” (Screen Daily)
„Filmul are câte ceva pentru fiecare, [...] trădare și loialitate, promisiuni care nu pot fi încălcate, transmiterea memoriei de la o generație la alta, supraviețuire, prietenie și moarte.” (Hollywood Reporter)
 

Website

https://www.facebook.com/povesteaiubiriifilmul
Povestea iubirii (2016) - Photo