REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film100 de lei (1973)

One Hundred Lei

73 min. - Film psihologic - AG - 05.11.1973

Sinopsis :

"Un film despre oamenii care n-au timp să se cunoască şi să se ajute la momentul potrivit. Un film în care se caută dragostea în sensul ei cel mai general." (Mircea Săucan)

Regie: Mircea Săucan

Scenariu: Horia Lovinescu

Actori Principali: Dan Nuțu, Ion Dichiseanu, Ileana Popovici


Galerie Foto:

  • 100 de lei (1973)
  • 100 de lei (1973)
  • 100 de lei (1973)
  • 100 de lei (1973)
  • 100 de lei (1973)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Dan Nuţu Petre
Ion Dichiseanu Andrei
Ileana Popovici Dora
Vezi tot genericul

Producători

Studioul cinematografic „București”

Date de producție

Filmările încep în vara lui 1972 și durează trei săptămâni. Cheltuieli de producție 2.085.000 lei.
Ecran normal, a/n, 9 acte, 2013 m.

Distribuitori

Româniafilm

Trivia

Opinia criticului
„Filmele prezentate în cadrul conferinţei de presă au fost realizate de un cineast incomod, prin crezul său artistic, oricăror manifestări şi forme de îndrumare şi constrângere culturală, des obişnuite şi aplicate în epoca democraţiei socialiste încă neajunsă la stadiul de „originală”. O sută de lei (scenariuI: Horia Lovinescu) în versiunea completă aduce noi lumini în relaţiile stabilite între personaje, conturându-le nu numai expresiv, dar şi cu fervoare analitică singurătatea, teribilismul, revolta, nevoia de căldură umană, candoarea şi indiferenţa, descumpănirea şi culpabilitatea. „Nereprezentativă” pentru relaţiile socialiste de acum aproape două decenii — drama celor doi fraţi se instalează pe un fond de incomunicabilitate subliniat plastic şi în construcţia elaborată a imaginii Iui Gheorghe Viorel Todan. Un film profund gata pentru o nouă cariera cinematografică, O sută de lei arată vigoarea unui cineast aplecat asupra chipului nevăzut al sufletului, asupra nefericirii umane cu sensibilitatea originală, cu forţă poetică şi exuberanţă imaginativă." (Călin Stănculescu, România liberă, 15 iunie 1991)
„Realizat după un scenariu semnat de Horia Lovinescu, filmul 100 de lei a indispus destul de mult cenzura epocii, care a pretins modificări substanțiale filmului realizat de Mircea Săucan. Autor profund original, Mircea Săucan aducea în cinematografia română din anii '70 nu doar ambițiile experimentalismului, ci și întrebările mult mai profunde datorate exprimării universului interior al unor personaje frustrate de nobila „generozitate” a societății în care trăiau. De urmărit în acest film jocul extrem de modern al unui mare actor, Dan Nuțu, care a ales și el, de mult, libertatea ca și regizorul Mircea Săucan. În film mai puteți admira pe lon Dichiseanu, Ileana Popovici și Violeta Andrei, toți cu 22 de ani mai tineri.” (Călin Stănculescu, România liberă, 9 iunie 1994)

100 de lei (1973) - Photo