Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism9000 de bilete vândute în primul weekend Les films de Cannes à Bucarest


     În primul weekend de festival s-au vândut aproape 9000 de bilete. În continuare, Les films de Cannes à Bucarest continuă cu filme premiate și invitați speciali.
     Marți, Andrei Crețulescu a fost prezent la proiecția trilogiei sale (Bad Penny, Kowalski și Ramona – care a luat premiul „Canal+” la Semaine de critique) și  Dalibor Matanić a vorbit cu publicul despre cel mai recent film al său, Zvizdan / The High Sun.
     În următoarele zile vor avea loc două evenimente speciale. Miercuri de la ora 20.30, la Cinema Studio, spectatorii pot vedea documentarul realizat de Corneliu Porumboiu despre același subiect pe care îl tratează și în Comoara, cu aceeași protagoniști, în premieră unică. Proiecția va fi urmată de lungmetrajul regizorului, introdus de Thierry Frémaux. Joi, 29 octombrie, Frémaux comentează live producțiile fraților Lumière, de la ora 20.45, la CinemaPro.
     Festivalul se va prelungi cu trei zile de proiecții suplimentare, pe 30 – 31 octombrie și 1 noiembrie, la Cinema Studio și Elvire Popesco. Filmele care au câștigat cele mai importante trei trofee ale anului pot fi vizionate într-o singură zi, pe 1 noiembrie, în ambele săli: Taxi, premiat cu Ursul de Aur la Berlinale, From Afar, recompensat cu Leul de Aur la Veneția, și Dheepan, câștigătorul Palme d’Or la Cannes.
     Sute de studenți au luat parte și la masterclass-ul lui Jacques Audiard de luni, de la Sala de Cinema a UNATC, în timp ce dezbaterile din weekend, de la conferințele „Pirateria și cinema-ul. Cum le împăcăm?” și „Cum, de ce și pentru cine mai scriem despre filme?” au stârnit polemici și au atins subiecte importante legate de soarta filmelor independente, măsurile contra pirateriei, rolul criticii de film în epoca internetului. Au răspuns întrebărilor legate de piraterie Jean Labadie, președinte și distribuitor Le Pacte (Franța), Davide Castorina, managerul pe Franța și Benelux al companiei MUSO, avocați specializați în drepturi de autor și un reprezentant al Poliției Române, iar celor legate de critică - Pascal Mérigeau, cunoscut jurnalist și critic de cinema francez, Ronald Chammah, cineast și curator francez, și Magali Montet, atașat de presă.
     Detalii: Filmedefestival.ro

Tags: andrei cretulescu, comoara film, corneliu porumboiu, les films de cannes a bucarest 2015, ramona film

Comments: