REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmThierry Frémaux prezintă „Lumière!” și „Comoara”


     Thierry Frémaux, Delegatul General al Festivalului de la Cannes, unul dintre cei mai influenți oameni din industria filmului, revine la Les Films de Cannes à Bucarest (23 – 29 octombrie) pentru un spectacol unic: Lumière!.

     Cele câteva zeci de filme restaurate ale fraților Auguste și Louis Lumière, doi dintre pionierii cinematografiei,  vor fi proiectate în versiune restaurată, însoțite de comentariile lui Thierry Frémaux, pe 29 octombrie, de la 20.45, la CinemaPRO.
     Directorul Institutului Lumière din Lyon și principalul susținător al festivalului de la București, lansat în 2010 de Cristian Mungiu, Thierry Frémaux este responsabil pentru cea mai dificilă selecție de filme din lume, cea de la Cannes. Frémaux a fost prezent la prima ediție și a revenit de-a lungul anilor la București, ca invitat. Proiecția specială Lumière! sărbătorește moștenirea culturală lăsată de cei doi inventatori, oferind în paralel un portret al Franței de la începutul secolului XX. Toate filmele au fost turnate între 1895 și 1905. Printre ele, La Sortie de l'Usine Lumiere a Lyon,  La Peche aux poisons rouges, Le Jardinier, La Mer.
     Thierry Frémaux va introduce și Comoara, filmul lui Corneliu Porumboiu premiat cu Un Certain Talent la Cannes, în secțiunea Un Certain Regard, pe 28 octombrie, de la 20.30, la Cinema Elvire Popesco.
     Detalii: Filmedefestival.roGalerie Foto

Cuvinte cheie: comoara film, cristian mungiu, les films de cannes a bucarest 2015, lumiere film, thierry fremaux

Opinii: