REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film
Constantin Cojocaru


  • Actor
  • Născut(ă): 06.05.1945 la Borolea (Botoşani)
Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" (promoţia 1966, clasa George Carabin). După studii, este angajat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, unde rămâne până în 1975, când se transferă la Teatrul Odeon din Bucureşti. Colaborează la spectacole de la Teatrul Evreiesc de Stat. 

Trivia

  • Tatăl era preot, iar mama era învățătoare. Are doi frați - Emil și Elena.
  • Prietenii şi colegii îi spun Ţâcă
  • Joacă, la Teatrul Odeon, în travesti, rolul Zoe din piesa ”Gaițele”, de Al. Kirițescu,  pentru care este nominalizat la Premiul UNITER pentru Cel mai bun actor în 2003.
Constantin Cojocaru despre...
...statura sa
: „fiind minion, uşor fragil, deci nu prea înalt şi destul de slab, senzaţia mea este că înainte de a mă naşte am fost un semn de carte, dintr-o carte foarte importantă.” (Jurnalul național, 2010)
...examenul la IATC: „ Nu am avut în gând să devin actor. Toată lumea are câte o poveste, ca atunci când era la grădiniţă…La mine nu s-a întâmplat asa. M-am pregătit pentru chimie, m-am dus la Iaşi să dau examen la chimie. Eram foarte bun la matematică, fizică şi chimie. Cu trei zile înainte de admiterea la institut am fugit, am luat un tren, am învăţat o fabulă pe drum şi m-am dus direct la Institutul de Teatru, unde am intrat. Nu aş mai vrea să o iau de la capăt, pentru că tot timpul am avut o baftă extraordinară şi nu ştiu dacă s-ar mai repeta.” (Jurnalul național, 2010)
...porecla Țâcă: „Eu am intrat la IATC la 17 ani. Aveam 17, dar arătam de 12 şi colegii mei au crezut că sunt băiatul administratorului şi mi-au zis: «Băi, ţâcă, ia fugi tu până la colţ să ne cumperi nişte ţigări» Şi m-am dus. Când a venit vremea să intrăm în clasă, m-am aşezat şi eu într-o bancă. «Ce cauţi tu aici, băi, ţâcă, du-te la tac-tu», mi-au zis. «Păi, sunt şi eu student», le-am spus eu mândru. «Ia-auzi, măi ţâcă…» Aşa că această poreclă s-a lipit de  mine de la 17 ani şi nu mi-a mai dat «drumul».” (Revista Luceafărul, 2011)