REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film




Cecilia Felméri


  • Regizoare, scenaristă, producătoare
  • Născut(ă): 30.11.1978 la Cluj-Napoca (Cluj)

Absolventă a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj (promoţia 2002) şi a Facultăţii de Regie din cadrul Universităţii "Sapientia" în Cluj (promoţia 2008). Masterat la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" (2009-2011). Cadru didactic la Universitatea Sapientia din Cluj, co-fondatoare și vicepreședintă a Asociaţia Cineaştilor Maghiari din Transilvania "Într-o cinematografie în care animaţia s-a transformat din Prinţesă în Cenuşăreasă, Cecilia Felméri vrea să demonstreze că partida nu e pierdută. Ea e conştientă că, în România, filmul de animaţie se află tot mai puţin pe mâna profesioniştilor, fiind tot mai mult preocuparea unor amatori pasionaţi şi eventual talentaţi care “se joacă” acasă pe computer.

Dar, totodată, e convinsă că animaţia nu e un hobby ci o artă şi o meserie care trebuie învăţată, practicată, predată. De aceea a renunţat la drumul pe care pornise iniţial (studii de drept la Universitatea Babeş-Bolyai), de aceea a făcut o a doua facultate (regie de film la Universtitatea Sapientia din Cluj), de aceea se numără acum printre cadrele universitare susţinând, tot la Sapientia, seminarii de montaj imagine şi sunet, scenaristică şi dramaturgie, prelucrare digitală a imaginii de animaţie.
Primul său succes datează din 2005 când cu o pilulă de 1 minut – Uciderea mieilor – referitoare la aderarea României la Uniunea Europeană, a ajuns premiantă nu numai la Bucureşti (la CineMAiubit) şi Târgu Mureş (la Alternative) ci şi la Berlin (Europa festival) şi în Croaţia. Urmează prima nominalizare la Premiile Gopo ediţia 2009, cu scurtmetrajul Cucul, o povestioară uşor licenţioasă despre o fată căsătorită cu de-a sila cu un nătărău bogat pe care-l duce de nas ca să se poată iubi în voie cu alesul inimii ei. Deşi interpretată de actori, această farsă rurală seamănă mai degrabă cu o pictură naivă animată.
În 2011, tot la Premiile Gopo, Cecilia Felméri este nominalizată pentru a doua oară la categoria “Cel mai bun scurt metraj” cu filmul Matei, Matei. Fals reportaj despre Matei Corvin, filmul este o ingenioasă, inteligentă şi extrem de comică suprapunere dintre o serie de întrebări şi răspunsuri ale unui sondaj real şi imaginile animate ale presupuşilor vorbitori (un trecător oarecare, un anticar care vinde cărţi la o tarabă pe trotuar, un istoric plin de emfază etc.) dar şi ale altor “actori” de plan doi precum o cioară, un căţel, o pisică. Acest film despre un năsos în ţara năsoşilor confirmă că umorul coroziv este marca definitorie în creaţia Ceciliei Felméri." (Cristina Corciovescu, Aperitiff 2011)

Trivia

  • Dr. Cecília Felméri - Krézsek este cadru didactic unversitar la Universitatea Sapientia din Cluj Napoca, Departamentul de Film, Fotografie și Media.