REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Zilele Filmului Românesc, la TIFF 2017


     În cadrul secțiunii Zilele Filmului Românesc (8-10 iunie), la TIFF 2017 (2 – 11 iunie, Cluj) vor rula 27 de filme - 13 lungmetraje și 14 scurtmetraje -, selecționate din peste 120 de înscrieri.
     În premieră absolută, la TIFF va rula noul film al Iuliei Rugină, Breaking News, cu Andi Vasluianu în rolul unui jurnalist de televiziune care supraviețuiește unei explozii într-o uzină. Pus în situația de a realiza un reportaj in memoriam, el constată că nu știe mai nimic despre colegul care și-a pierdut viața. Aniversarea (regia Dan Chișu), care va avea premiera mondială la Cluj, este ultimul film în care joacă regretatul Mircea Albulescu. În jurul personajului său, la împlinirea a 94 de ani, se adună familia și prietenii, într-o seară plină de amintiri tulburi și discuții în contradictoriu.
     După premiera mondială de la San Sebastian, producția Școlii de Film din Berlin Vânătoare, în regia Alexandrei Bălteanu, va avea prima proiecție în România la TIFF. Corina Moise, Iulia Lumânare și Iulia Ciochină joacă rolurile unor prostituate urmărite pe parcursul unei zile, sub un pod circulat din apropierea Bucureștiului.
     De prima vizionare cu public va avea parte și Ouăle lui Tarzan, cel mai nou documentar semnat de Alexandru Solomon și filmat în Abhazia. Pornind pe urmele legendarei inițiative a lui Stalin de a crea muncitorul perfect dintr-un hibrid om-maimuță, regizorul ajunge la o interesantă combinație de SF și documentar. Spectatorului îi revine rolul de judecător în Procesul, regizat de Claudiu Mitcu și Ileana Bîrsan, care a avut o proiecție work-in-progress anul aceasta la OWR. Andrei Dăscălescu vine la TIFF cu Planeta Petrila, noul său documentar despre salvarea – prin cultură – a exploatării miniere recent închise.
     Fotograful Cosmin Bumbuț debutează în regie cu Ultimul căldărar, povestea unei familii de romi forțată să emigreze atunci când nu se mai poate întreține din propriul meșteșug. Camera obscura (regia Gheorghe Preda) scoate la iveală filme realizate în cinecluburile din comunism. Varză, cartofi și alți demoni (regia Șerban Georgescu) expune cu umor și absurdul de rigoare paradoxurile din viața producătorilor agricoli locali.
     Radu Jude va fi prezent cu două titluri în Zilele Filmului Românesc. Folosind fotografii din colecția Costică Acsinte, documentarul Țara moartă prezintă perioada dintre 1937 și anii imediat următori lui august 1944, în ceea ce regizorul numește „fragmente de vieți paralele”. Spectatorii vor vedea la Cluj și Inimi cicatrizate, inspirat de scrierile și povestea personală a lui Max Blecher. Adrian Sitaru revine la TIFF cu Fixeur, cu Tudor Aaron Istodor în rolul unui jurnalist pus în fața unei dileme morale, iar de la Berlin vine Ana, mon amour, drama psihologică a lui  Călin Peter Netzer, pentru care monteurul Dana Bunescu a primit Ursul de Argint.
     Selecția de scurtmetraje include 14 filme. Titlurile din acest an sunt semnate de Anca Damian, Adrian Silișteanu, Andrei Huțuleac, Valeriu Andriuță, Marius Olteanu, Alex Mavrodineanu, Andrei Tănase, Stela Pelin, Tudor Botezatu, Ionuț Gaga, Conrad Mericoffer, Anton Groves, Damian Groves, Alex Mironescu și Sandra Rad.
     Nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film, scurtmetrajul Scris/Nescris (regia Adrian Silişteanu) va putea fi văzut pentru prima dată în România. La rândul lui, Prima noapte, de Andrei Tănase, se bucură deja de succes internațional, câștigând marele premiu la Dresda. Trei dintre filme sunt regizate de actori: Când afară ninge, al lui Conrad Mericoffer, Offstage și Chers Amis, debuturile în regie ale lui Andrei Huțuleac, respectiv Valeriu Andriuță. Producția franceză Square/ Careu (regia Anca Damian) are parte de o proiecție specială la Cluj, după premiera de la Cannes 2016.
     Detalii: www.tiff.ro
(10.05.2017)

Cuvinte cheie: festivalul international de film transilvania 2017, filme romanesti 2017, premiera film romanesc tiff, scurtmetraje romanesti, zilele filmului romanesc tiff 2017

Opinii: