REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Warm-up One World Romania 2018


     Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania va începe vineri, 16 martie. Până atunci, timp de 3 săptămâni, între 22 februarie și 9 martie vor avea loc o serie de proiecții și evenimente speciale, ce vor avea loc la Rezidența Scena9, ARCUB și Cinema Elvire Popesco.
     Evenimentul care deschide seria Warm-up este vernisajul instalației „Poliecranul muncii emoționale” – un video-eseu spațial realizat de Pavel Sterec și Petra Dobruska, cu o coloană sonoră realizată live de Maria Balabaș. Vernisajul va avea loc joi, 22 februarie, 19:30 la Rezidența Scena9, iar spațiul va putea fi vizitat până la finalul festivalului, pe 25 martie. „Poliecranul muncii emoționale” surprinde diferite moduri de muncă și relații socio-economice din prezent și trecut, încercând să stimuleze reimaginarea politică a posibilelor valențe ale muncii. Formatul expoziției face referire la poliecran, un experiment audiovizual al artiștilor cehoslovaci Emil Radok și Josef Svoboda, de la cumpăna anilor ‘50 și ‘60 ai secolului 20.
     Păstrând aceeași temă generală – munca – vineri, 23, respectiv sâmbătă, 24 februarie, începând cu ora 19:30 proiecțiile de film sunt programate la Rezidența Scena9. Vineri rulează The Limits of Work (regia Apolena Rychlíková), urmat de o discuție cu protagonista filmului, Saša Uhlová, jurnalista care - timp de șase luni - a practicat câteva dintre cele mai prost-plătite job-uri din Cehia.
     Sâmbătă va fi proiectat un calup de scurtmetraje realizate la Studioul „Alexandru Sahia” - „fabrica de realitate” a României socialiste. Selecția realizată de Adina Brădeanu este o invitație la reflecție pe tema muncii concrete și a rezultatelor ei – în industrie, agricultură, și, nu în ultimul rând, în producția de film documentar – dar și în jurul muncii abstracte, idealizate.
     La evenimentele din perioada 22-24 februarie, intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
     „Trecutul prezent” este tema adusă în atenția publicului în cadrul Warm-up OWR 2018. Duminică, 25 și marți, 27 februarie, de la ora 19:30, la ARCUB vor fi proiectate documentarele Ouăle lui Tarzan și Țara moartă, urmate de discuții, într-un format inedit, cu regizorii acestora – Alexandru Solomon și Radu Jude. Cele două dezbateri vor fi transmise live pe platforma CINEPUB.
     Următorul eveniment este inspirat de o altă secțiune a OWR11 – „Politicile sexului (LGBTQ)”. Luni, 5 martie, de la ora 19:30, la Cinema Elvire Popesco va fi proiectat filmului Soldații. Poveste din Ferentari, lungmetrajul de debut al Ivanei Mladenović, inspirat de romanul autobiografic al lui Adrian Schiop. Proiecția va fi urmată de o discuție cu echipa filmului, moderartă de co-directorul festivalului Andrei Rus. În lumina ultimelor evenimente – proiecții întrerupte de organizații ultra-ortodoxe în repetate rânduri și locații din București – este momentul propice să lansăm un dialog pe această temă. Dezbaterea va fi transmisă live pe platforma CINEPUB.
     Biletele pentru aceste trei proiecții au fost puse în vânzare.
     A patra serie de evenimente din Warm-up-ul cele de-a 11-a ediții a One World Romania este de fapt o mini-retrospectivă a ediției din 2017 – 3 filme din selecția festivalului și unul dintre documentarele prezentate în programul KineDok vor fi proiectate la Rezidența Scena9 pe datele de 1, 2, 8 și 9 martie 2018: White Rage – Furia albă, A Young Patriot – Tânărul patriot, A German Life și Doar o răsuflare.
     Intrarea la cele patru proiecții este liberă, în limita locurilor disponibile.
     Detalii: www.oneworld.ro  // Facebook
(13.02.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: documentare romanesti, festival de documentar si drepturile omului bucuresti, one world romania 2018, warm up owr 2018

Opinii: