REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Vulpe vânător”, la Cinemacitit


     Joi, 20 decembrie, de la ora 18,00, la Muzeul Național al Literaturii Române din strada Nicolae Creţulescu 8, va fi proiectat lungmetrajul Vulpe vânător. Proiecţia inclusă în programul CINEMACITIT va fi urmată de un dialog între regizorul Stere Gulea, actrița Oana Pellea și scriitoarea Svetlana Cârstean.
     „Înainte să fie romanul („Încă de pe atunci vulpea era vânătorul”, de Herta Müller), a fost filmul. Invers decât cursul normal. Eu am primit un scenariu de la Lucian Pintilie, la care ajunsese. Scenariul era scris de Herta Müller şi de prietenul ei, care era dramaturg. Textul era în română. Filmul este o coproducţie româno-germană. A fost ceva oarecum pe neaşteptate, pe nepusă masă”, spunea în 2015 regizorul Stere Gulea într-un interviu pentru Ziarul Metropolis.
     Vulpe vânător este regizat de Stere Gulea în 1991 și lansat în 1993, după un scenariu scris de Herta Müller, în colaborare cu Harry Merkle. Evenimentele prezentate în film sunt premergătoare revoltei timișorenilor din decembrie 1989. Irina (Oana Pellea), o tânără profesoară, fire neconformistă și independentă, intră în atenția organelor Securității statului comunist român, care, în scopul de a o intimida, folosește un întreg arsenal de presiuni psihologice. Însă euforia provocată eroinei de căderea cuplului dictatorial este, din păcate, de scurtă durată: Irina descoperă foarte curând că nu a scăpat de urmăritori.
     Unul dintre primele și puținele filme care prezintă viața din luna decembrie a anului 1989, Vulpe vânător a fost premiat în 1993 de către UCIN pentru regie, imagine, sunet și interpretare feminină (Oana Pellea).
     Încă de pe atunci vulpea era vânătorul, romanul scris de Herta Müller și apărut în România în traducerea Norei Iuga a fost publicat în Germania, în 1992 și „este probabil cartea cea mai românească a acestei mari autoare de limbă germană.“ (Ernest Wichner).
     Detalii: Facebook
(14.12.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cinemacitit, herta muller, muzeul national al literaturii romane, stere gulea, vulpe vanator film

Opinii: