REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmTrofeul Anim’est 2014 merge în Belgia


A noua ediţie a Festivalului de Film de Animaţie Anim’est (3 - 12 octombrie) a anunţat premiile în cadrul Galei de închidere din 11 octombrie.

La Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi Re:Animation Hub au fost nouă zile de proiecţii cu filme de animaţie din peste 60 de ţări.
„Anul acesta am avut un juriu excelent, care a ştiut foarte bine ce are de făcut. Din punct de vedere al selecţiei, am încercat să acopăr toate stilurile şi tehnicile de animaţie. Diversitatea a fost, la ediţia de anul acesta, cuvântul cheie al selecţiei, atât din punct de vedere tehnic, cât şi al poveştilor”, a declarat Mihai Mitrică, directorul festivalului.
Trofeul  Anim’est 2014, oferit de Arcub, a mers din nou în Belgia, după câştigătorul din 2012, Oh Willy... (r. Emma De Swaef, Marc James Roels).
Din cele 56 de scurtmetraje înscrise la a noua ediţie a festivalului, juriul, format din Amid Amidi, Christian Pfohl şi Robert Morgan, a decis să acorde Premiul cel mare animaţiei  Poils / Păr (r. Delphine Hermans, 2013), pe care a descris-o drept “o viziune nostimă şi feminină asupra sexualităţii şi atracţiei, cu o estetică proaspătă, în stilul benzilor desenate independente.”
Premiul pentru Cel mai bun Film de Scurtmetraj, oferit, de asemenea, de Arcub, a fost adjudecat de The Obvious Child / Copilul vădit (r. Stephen Irwin, UK, 2013), “un film ce oferă o descriere deopotrivă comică şi de coşmar a anxietăţilor copilăriei, printr-o reinterpretare savuroasă a iconografiei desenelor animate vechi”, după cum a motivat juriul.
Juriul a acordat şi Menţiune specială scurtmetrajului francez Premier automne / Prima toamnă (r. Carlos De Carvalho, Aude Danset, 2013), pe care l-a descris drept “un portret colorat, obsedant şi enigmatic al relaţiilor dintre bărbaţi şi femei şi al câinilor morţi”.
Premiul pentru Cel mai bun Film de Lungmetraj, oferit de Uniunea Cineaştilor din România, a fost acordat animaţiei braziliene O Menino et o Mundo / Băiatul şi lumea, în regia lui Alê Abreu, pentru „grafica simplă şi expresivă, ce transmite o viziune complexă şi autentică asupra lumii moderne.”
 Juriul format din Lana Tankosa Nikolic, Yiorgos Tsangaris şi Laurenţiu Damian a acordat Premiul pentru Cel mai bun Film Studenţesc, oferit de Uniunea Cineaştilor din România, scurtmetrajului britanic Small People with Hats / Oameni mici cu pălărie, în regia Sarinei Nihei, “o viziune socio-politică exprimată printr-un limbaj vizual original şi amuzant”.
Menţiune specială pentru film studenţesc a fost acordată scurtmetrajului Nieprawdopodobnie elastyczny człowiek / Un bărbat incredibil de elastic, o producţie poloneză în regia Karolinei Specht.
 Premiul pentru Cel mai bun Film din secţiunea Balkanimation, oferit de Romanian Casting Call, a mers în Serbia, la Običan dan / O zi obişnuită (r. Vuk Palibrk), pentru „abordarea amuzantă şi simbolistică prin care autorul ridică întrebări despre trecutul, prezentul şi viitorul societăţii în care trăim.”
Pui de somn / Baby Nap, în regia lui Paul Mureşan, a câştigat Premiul pentru Cel mai bun Film Românesc, oferit de Institutul Cultural Român. Scurtmetrajul a convins juriul cu “talentul şi sensibilitatea prin care autorul dezvăluie aspecte ale realităţii, de-a lungul unei călătorii fantastice.”
În secţiunea Music video & Advertising, jurizată de Alexis Beaumont, Sergiu Negulici şi Marius Alexe, au fost premiate videoclipul piesei Tharsis Sleeps, a formației britanice Throne, regizat de Nicos Livesey şi Tom Bunker, şi clipul publicitar Rugby Bugs, realizat de Matthias Bäuerle, Fabian Fricke, Emanuel Fuchs, Martin Lapp şi Carl Schröter pentru Conferinţa de animaţie, efecte, jocuri şi transmedia FMX, din cadrul Festivalului de Animaţie de la Stuttgart, Germania.
Premiul Publicului, acordat unui scurtmetraj din secţiunea Animash şi oferit de Arcub, a mers, de asemenea, în Belgia. Oh My Dog!, animaţia în regia lui Chloé Alliez despre o întrecere în forţă şi talent a celor mai desăvârşite exemplare canine, a mai fost premiată anul acesta la Stuttgart şi Short Shorts.
Un juriu format din copii (Dan Hurduc, Katia Radu, Aleksia Vian Radu) a ales câştigătorul secţiunii Minimest: SuperBot - sub lupă totul e mai mare / SuperBot - Una cuestión de aumento, în regia  argentinienilor Pablo Alberto Díaz şi Gervasio Rodriguez Traverso.
După acordarea premiilor, publicul a vizionat în premieră filmele de animaţie produse în cadrul celor două ateliere desfăşurate la cea de-a noua ediţie a festivalului. Timp de 5 zile, sub îndrumarea lui Joe King, profesor coordonator al catedrei de animaţie la Royal College of Art, Londra, 6 tineri, cu vârsta de peste 18 ani, au participat la un atelier ce a îmbinat mai multe tehnici: desen, fotografie, sunetele oraşului, având ocazia să descompună informaţii temporale şi structurale despre oraş şi apoi să le reconstruiască în cheie proprie.
 


Cei mici au avut şi ei parte de un atelier de animaţie, sub îndrumarea lui Ion Aramă, absolvent al Facultăţii de Regie Film la UNATC Bucureşti şi participant la prima ediţie a Animation Worksheep – 2011. 12 copii, cu vârste între 8-12 ani, au contribuit la o scurtă animaţie, având ca personaje principale clădiri realizate din hârtie decupată, urmând tema festivalului - Re:Animating Bucharest.

A noua ediţie a Festivalului de Film de Animaţie Anim’est a avut loc între 3 şi 12 octombrie în Bucureşti, în cinematografele Studio şi Elvira Popescu şi la Re:Animation Hub by Jameson - Carol 53. Între 30 octombrie -  2 noiembrie, Anim’est revine la Chişinău, pentru al patrulea an consecutiv.
Detalii: animest.md
 

Cuvinte cheie: animatie romaneasca, animest 2014, festivalul international de film de animatie animest, paul muresan, premiul pentru cel mai bun film romanesc de animatie, pui de somn

Opinii: