REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



„The Tunnel”, cu Alexandra Maria Lara, la Cinepolitica Extra Time


The Tunnel, povestea adevărată a unui campion la înot care a fugit din Germania de Est, va fi proiectat în închiderea programului, pe 19 noiembrie.

Cinepolitica Extra Time are loc între 17-19 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu, şi cuprinde şase filme premiate despre Germania divizată şi dezbateri cu istorici, sociologi şi politologi. 
Timp de 28 de ani, cât Zidul Berlinului a separat oraşul, zeci de tuneluri au fost săpate pe sub el, în speranţa evadării în Vest. Unul dintre cele mai faimoase este subiectul filmului The Tunnel, de Roland Suso Richter. Este inspirat de povestea adevărată a campionului la înot Hasso Herschel (în film - Harry Melchior, jucat de Heino Ferch), care a reuşit să fugă din Germania de Est deghizat şi cu un paşaport fals, după câţiva ani de închisoare. Ajuns în partea de Vest, încearcă să-şi aducă acolo sora (Alexandra Maria Lara), cu tot cu familia ei. În timp ce sapă tunelul sub o fabrică, alături de un prieten, STASI începe să le urmărească apropiaţii. „Până la finalul care te ţine cu sufletul la gură, Tunelul are tensiunea celor mai bune filme cu evadări din închisoare”, apreciază „The New York Times”. 
Actriţa Alexandra Maria Lara a emigrat în Germania de Vest împreună cu părinţii, în anii 80. A devenit cunoscută cu rolurile din filme precum Downfall/Ultimele zile ale lui Hitler (2004), Control (2007), Youth Without Youth (2007) sau Rush/ Rivalitate şi adrenalină (2013). 
Documentarul Off Ways / Elektrokohle (Von wegen), de Uli M. Schüppel, poate fi văzut marţi, 18 noiembrie, de la 21.30. Pe 21 decembrie 1989, membrii formaţiei cult a Germaniei de Vest, Einstürzende Neubauten, au trecut de Zidul Berlinului pentru primul lor concert în Est. Regizorul i-a însoţit în această călătorie stranie într-o lume atât de apropiată şi, totuşi, atât de diferită. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin, în 2009. 
În program este şi Good Bye, Lenin!, în regia lui Wolfgang Becker, despre un tânăr, interpretat de Daniel Brühl (Rush) care face tot posibilul ca mama sa, trezită dintr-o comă prelungită, să nu afle că iubita ei Germanie de Est a dispărut. Filmul va rula miercuri, 19 noiembrie, de la 18.00. 
Cinepolitica Extra Time va începe luni, 17 noiembrie, de la 18.00, cu o reconstituire unică, din arhive private, a împrejurărilor în care un Zid a tăiat Berlinul în două:  Up to the Border – A Personal View of the Berlin Wall, şi va continua, de la 21:30, cu poveştile şocante a cinci cetăţeni est-germani arestaţi după ce au încercat să fugă din ţară, din Face the Wall / Gesicht zur Wand. Marţi, de la 18.00, spectatorii vor putea viziona It Happened in August. Building the Berlin Wall - Anatomy of a Political Crisis (2001), care reia contextul împărţirii Europei în două şi detaliază viaţa cotidiană în jurul Zidului. 
Cinepolitica Extra Time este un eveniment „off season” al Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica. Evenimentul este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, cu sprijinul Ambasadei Germaniei la Bucureşti.
Detalii: www.cinepolitica.ro / facebook
(10.11.2014)

Cuvinte cheie: 25 de ani de la caderea zidului berlinului, alexandra maria lara, cinepolitica extra time, goodbye lenin, tunelul

Opinii: