REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



„1989” - Conexiuni europene cinematografice


Asociaţia One World România, în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, a organizat, la Spaţiul Public European, transmisia directă a galei de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Documentar de la Copenhaga – CPH:DOX din 5 noiembrie.
Evenimentul a creat conexiuni directe cu 15 capitale europene şi 23 de ţări.
Tine Fischer, director al festivalului CPH:DOX, a prezentat anvergura acestei transmisii, prilejuită de aniversarea, în 5 noiembrie, a 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului.
A fost proiectat documentarul 1989, realizat de Anders Østergaard şi Erzsébet Rácz, care aduce în spaţiul public jocurile politice din spatele căderii Cortinei de Fier, precum şi costurile umane. Filmul este centrat pe povestea a două personaje - Miklós Németh, fost prim-ministru al Ungariei, care ia decizia deschiderii graniţelor în 1989, şi un tânăr est-german, care vrea să treacă prin Ungaria către Austria şi este împuşcat la graniţă.
"Oamenii politici ajung să ia decizii de o importanţă imensă, de unii singuri. După primirea sfatului consultanţilor şi analizarea rapoartelor, decizia ajunge să fie luată din pur instinct”, a subliniat Østergaard, regizor nominalizat la Premiile Oscar pentru documentarul Burma VJ (2010). 1989 se află în competiţia din acest an la CPH:DOX.
După proiecţie, Miklós Németh a participat la discuţiile în direct, întrebările fiind transmise, prin Twitter, din toate ţările participante la transmisie.
Alexandru Solomon, director One World România, a fost implicat nu numai în organizarea evenimentului de la Bucureşti, dar şi în realizarea documentarului, contribuind cu imagini din arhivele româneşti.
Evenimentul de la Bucureşti a fost prezentat de Festivalul CPH DOX din Copenhaga şi Magic Hour Films şi co-organizat de Asociaţia One World România, în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România.
Transmisia live a fost realizată cu sprijinul Nordisk Film & TV Fond.
 Detalii: oneworld.ro / ec.europa.eu / facebook
Imagine: Nicolae Cara

 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: 25 de ani de la caderea zidului berlinului, alexandru solomon, documentarul 1989, festivalul de film documentar copenhaga 2014, one world romania, reprezentanta comisiei europene in romania

Opinii: