REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Teodor Corban din “AFERIM!” în competiţie cu Christian Bale şi James Franco


Teodor Corban, interpretul rolului principal din AFERIM!, intră în cursa pentru Ursul de Argint – Premiul de interpretare masculină al Festivalului Internaţional de la Berlin (5-15 februarie),

alături de Christian Bale, James Franco sau Wen Jiang.  
Pentru acest trofeu concurează Christian Bale în filmul Knights of Cups,  semnat de Terrence Malick, James Franco în Queen of the Desert al lui Werner Herzog, polonezul Janusz Gajos în Body, regizat de Malgorzata Szumowska, actorul și regizorul chinez Wen Jiang în filmul Gone with the Bullets
În AFERIM! Teodor Corban intepretează rolul zapciului Costandin, pornit în căutarea unui rob fugar în Țara Românească a începutului de secol XIX. 
Teodor Corban a colaborat cu mai mulţi regizori români de-a lungul celor 25 de ani de experienţă actoricească. Primul regizor de film care l-a descoperit şi l-a distribuit într-un rol secundar este Corneliu Porumboiu, în scurtmetrajul studențesc Călătorie la oraş (2003), premiat în cadrul secţiunii Cinéfondation de la Cannes. A fost începutul unei frumoase colaborări cu Porumboiu. Rolul principal din A fost sau n-a fost? (2006) i-a adus lui Corban primul premiu din cariera de film - Premiul Special la Festivalul de la Cottbus. A urmat o serie de roluri secundare în filmele California Dreamin’- Nesfârşit (regia Cristian Nemescu, 2007), câştigătorul Palme d’Or 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (2007) şi După dealuri (2012) regizate de Cristian Mungiu, precum şi câştigătorul Ursului de Aur - Poziția copilului (regia Călin Peter Netzer, 2013). 
Lungmetrajul AFERIM!, în regia lui Radu Jude, are premiera mondială pe 11 februarie, ora locală 16, la Berlinale Palast, în prezenţa actorilor şi a echipei de producţie. 
Ceremonia de deschidere a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin este programată joi, 5 februarie, de la ora locală 19:45, şi poate fi urmărită online
AFERIM! este o producţie Hi Film, în coproducţie cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films şi cu participarea HBO România. Un film realizat cu sprijinul Cinema City, tocmai.ro, Timişoreana, MEDA, Dr Oetker, Aqua Carpatica, Libra Internet Bank şi Fundaţia pentru o Societate Deschisă. Finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene. Un proiect susţinut de Eurimages. 
Ultima prezenţă a unui film românesc în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin a fost în urmă cu doi ani, când pelicula Poziția Copilului, produsă de Ada Solomon pentru Hi Film, a câştigat Trofeul Ursul de Aur. 
Detalii: facebook

Cuvinte cheie: ada solomon, aferim, berlinale 2015, festivalul de film berlin 2015, radu jude, teodor corban

Opinii: