REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPrima săptămână la Aristoteles Workshop 2016


     Ediția a unsprezecea a atelierului de film documentar Aristoteles Workshop (AW) a început de o săptămână în satul Șurdești, din Maramureș.
     În primele două zile, participanții și-au vizionat filmele și au discutat despre ele împreună cu expertul Thierry Garrel, o bună modalitate de a se cunoaște din punct de vedere artistic și un prim pas în decizia alcătuirii echipelor. A treia zi a fost dedicată unei scurte incursiuni în istoria filmului documentar, iar serile au fost ocupate cu vizionări de documentare, printre care L’argent du charbon/Coal Money, de Wang Bing (Franța 2008), și Dix-sept ans/Seventeen de Didier Nion (Franța 2003). La finalul celei de-a treia zi, Thierry Garrel, împreună cu producătorii Dan Nuțu și Cristina Hoffman, au decis echipele, iar din ziua patru, participanții au pornit în căutare de subiecte.
     Thierry Garrel spune despre cea de-a cincea întâlnire cu Aristoteles Workshop: „Să alcătuiești echipe formate din regizor, director de imagine și editor, fiecare cu referințe culturale, nivel de cunoștințe și ambiții diferite, naște un amestec foarte special. Desigur că există tensiuni, dar ai nevoie de tensiune pentru a forma o echipă puternică, care funcționează. Acum sunt la mijlocul perioadei de prospecție, deci destul de speriați pentru că nu știu încă care va fi abordarea, tema, strategia de filmare. Timpul e scurt, dar totuși mai e destul timp, și asta e tare frumos, pentru că odată ce au găsit, înțeles și căzut de acord asupra conceptului, vor reuși să facă un documentar scurt foarte rapid. Mâine este ultima mea zi, voi preda ștafeta către Nino Kirtadze și John Appel. Dar, așa cum le-am spus și studenților acum două zile: mi-aș dori să fiu unul dintre ei.”
     Echipele formate în primele zile de Aristoteles Workshop sunt: Alexandru Badea (regizor), Ivan Koroman (director de imagine) și Delia Oniga (monteur) – echipa 1 –, Sakari Suuronen (regizor), Diana Rusu (director de imagine) și Ruxandra Pintilie (editor) – echipa 2 –, Dragoș Hanciu (regizor), Ileana Szasz (director de imagine) și Maria Bălănean (monteur) – echipa 3 – și Liliana Constantin (regizor), Piero di Silvero (director de imagine) și Marina Evelina Cracana (monteur), echipa 4.
     Detalii: aworkshop.org // facebook
(30.08.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: aristoteles workshop 2016, atelier de film documentar, dan nutu, thierry garrel

Opinii: