REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPremiul publicului LUX la ESTE FILM Festival 2022


     ESTE FILM Festival editia a 6-a găzduiește cele trei filme care concurează pentru Premiul Publicului LUX 2022, în parteneriat cu Biroul Parlamentului European în România. Premiul LUX creează punți culturale în întreaga Europă, aducând în prim-plan filme care ating teme aflate în centrul dezbaterii publice europene. Premiul urmărește să apropie cetățenii de sfera politică și invită publicul european să joace un rol activ și să își voteze filmele preferate, până pe 25 mai, pe pagina https://luxaward.eu/ro.
     Intrarea este LIBERĂ prin rezervarea locului online (bilet 0 lei): https://www.estefilm.ro/program-si-bilete-2022/. Proiecțiile vor avea loc la Centrul Cultural "Ion Besoiu" din Sibiu, Sala Mică.
     FLEE este un documentar-animație care spune povestea unui profesor universitar de succes, în vârstă de 36 de ani, chinuit de un secret dureros pe care l-a ținut ascuns timp de 20 de ani și care îi poate da peste cap viața pe care și-a construit-o alături de bărbatul cu care urmează să se căsătorească. Filmul a fost desemnat cel mai bun documentar internațional de la Festivalul de Film de la Sundance în 2021, a câștigat premiul pentru Cel mai bun film de animație la Premiile Academiei Europene de Film 2021 și a fost nominalizat la categoriile Cel mai bun film, Cea mai bună animație și Cel mai bun documentar la Premiile Oscar 2022. Poate fi văzut miercuri, 25 mai 2022, ora 17:00 și joi, 26 mai 2022, ora 21:00.
     După proiecția FLEE de miercuri 25 mai, va avea loc dezbaterea cu titlul: SCRIS CU CERNEALĂ INVIZIBILĂ, moderată de jurnalistul și criticul de film Călin Boto.Invitat este Florin Buhuceanu, președintele Asociației ACCEPT. Până în 1989, reprezentarea culturală a persoanelor LGBT ținea de o istorie a imposibilului. Adoptarea unei legislații de tip totalitar, perpetuarea ei sub comunism, au făcut ca această minoritate să „nu se vadă”. Practic, membrii ei nu puteau existau „prin lege”: legislația represivă a împiedicat formarea și articularea unei identități publice. Astăzi, persistă încercarea de izolare și ostracizare a acestora în numele moralei publice, protecției copilului și familiei tradiționale, specificului național. Exprimarea publică a acestui grup minoritar devine, așadar, cu atât mai importantă.
     QUO VADIS, AIDA?, regia Jasmila Zbanic, ne duce în Bosnia anului 1995. Aida este interpretă pentru Națiunile Unite în Srebrenița. Când armata sârbă cucerește micul oraș, familia ei se numără printre miile de civili care caută adăpost în baza ONU. Luând parte la negocieri, Aida are acces la informații cruciale, pe care trebuie să le transmită mai departe, ca interpretă. Ce le rezervă soarta familiei și poporului ei – vor fi ei salvați sau vor muri? Cum ar trebui să acționeze Aida? Filmul se poate vedea miercuri, 25 mai 2022, ora 19:30 și vineri, 27 mai 2022, ora 21:10.
GREAT FREEDOM este o dramă în regia lui Sebastian Meise. Regizorul austriac e la al doilea lungmetraj, care a avut premiera la Cannes, la secțiunea Un Certain Regard, unde a și câștigat, de altfel, Premiul Juriului. De atunci, pelicula continuă să strângă premii în circuitul festivalurilor internaționale. În Germania postbelică, Hans este încarcerat, din nou și din nou, pentru că este homosexual. Dorința lui de libertate se lovește sistematic și frustrant de alineatul 175 din Codul Penal german, atunci când autoritățile constată că îl încalcă. Singura relație stabilă din viața lui devine cea cu colegul lui de celulă, Viktor, condamnat pentru crimă. Relația lor începe ca o repulsie și evoluează de-a lungul timpului, devenind ceva ce poate fi numit „dragoste”. Filmul poate fi văzut miercuri, 25 mai 2022, ora 21:20 și sâmbătă, 28 mai 2022, ora 21:20.
     Eveniment organizat de Asociația Este Film Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional* Cu sprijinul: LUX Audience Award, Parlamentul European, Centrul Ceh București, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu Parteneri principali: Colt Technology Services, Groupama Partener secțiune Best of Europe: Vitesco Technologies Partener de tradiție: Marquardt Sponsori: KeepCalling, Cheia Parteneri: Centrul Cultural „Ion Besoiu”, Teatrul Gong, Muzeul Național Brukenthal, Hotel My Continental Sibiu, Hotel Împăratul Romanilor, Restaurant Pasaj, NOD Pub, AM PM specialty coffee shop, Atelier Good Wood, Set Up, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Sibiu Pride, Delirio Sibiu, Asociaţia ACCEPT, Librăriile Humanitas, Cărturești, Euroregional Center for Public Initiatives Parteneri media: All About Romanian Cinema.ro, Capital Cultural, Zile și Nopți, RockFM, Turnul Sfatului, Sibiu City App, Goodtime magazine, Munteanu Recomandă, Cinefan, Profil Cultural, Sibiul în imagini.
 
(20.05.2022)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: calin boto, este film festival 2022, quo vadis aida film

Opinii: