REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



“Planşa”, în cinematografe din 26 septembrie


Lungmetrajul de debut al regizorului Andrei Gheorghe are premiera vineri, 26 septembrie, la Cinema Studio.


     Din 27 septembrie, filmul intră în cinematografele din toată ţara, după ce a avut avanpremiera la Noaptea Albă a Filmului Românesc. În primăvară, filmul a fost selectat la Festivalul Filmului de Dragoste de la Mons. 
Planşa este povestea unui triunghi amoros, cu trei sportivi care fac scrimă: Anda (Olimpia Melinte), Alex (Silvian Vâlcu) şi Mircea (Marian Adochiţei). Un al patrulea personaj important este Constanţa, unde se află clubul de scrimă. Regizorul Andrei Gheorghe este legat emoţional de acest sport şi de oraş. Este din Constanţa şi a făcut scrimă, la clubul unde tatăl lui, Horia Gheorghe, este antrenor, rol pe care îl are şi în film. Scenariul este scris de Bogdan Ivaşcu şi Andrei Gheorghe. 
,,Filmul caută esenţa unei poveşti de dragoste. Pentru a mă apropia cât mai mult de un sentiment atât de generalist şi atât de cunoscut, am considerat că este necesară o abordare de la distanţă a conflictului. Am încercat să elimin conflictul, dar să păstrez starea. Personajele ţin frustrările în interiorul lor, până în ultimul moment”, îşi motivează alegerile regizorul Andrei Gheorghe. 
Romantismul relaţiei dintre cei doi eroi e accentuat de atmosfera oraşului de la malul marii, răvăşit de vântul toamnei. Povestea e susţinută de muzica originală, compusă pentru film de Paul Ilea, de la Kult Studio. 
Planşa este un film independent, produs de Dan Chişu şi Andrei Gheorghe pentru DaKino Production şi Diud Film. Filmările sunt făcute cu patru ani în urmă, timp de o lună, la Constanţa.

Detalii: facebook
 


 


Cuvinte cheie: andrei gheorghe, it takes two to fence, love story, olimpia melinte, paul ilea, plansa, premiera, silvian valcu

Opinii: