REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Phoenix. Povestea”, documentar de Cristian Radu Nema și Mimis Ravanis


     Documentarul Phoenix. Povestea, realizat de Cristian Radu Nema și Mimis Ravanis, a avut premiera la aniversarea a 60 de ani de la înființarea trupei, i-a adunat pe mulți muzicieni, dar și mulți fani, care așteptau cântarea care însoțea filmul.
     Proiecția a fost introdusă de Laurențiu Damian, după care Nicu Covaci, Moni Bordeianu, Mircea Baniciu au adus pe scenă cântece vechi, de la începuturi.
     În prima parte a filmului, Nema și Ravanis au folosit imagini de arhivă cu junii nonconformiști ai epocii, care cântau pe tramvaiul din Timișoara și aveau plete. Conducerea comunistă a epocii le-a permis extravaganțele, chiar și la televiziunea română, pentru că trupa avea mare succes, mai ales la tineri. Când trupa a început să cânte muzică sofisticată, cu mesaje ascunse de poeții Ștefan Foarță și Andrei Ujică în versurile cântecelor, cenzura a interzis aparițiile televizate. La un moment dat, s-a auzit, pentru că știre oficială nu a apărut, că trupa Phoenix a fugit din țară, muzicienii fiind ascunși în camionul cu enorme boxe care plecau în Germania la reparat. Singurul care a rămas a fost Mircea Baniciu.
     După 1989, câțiva membrii ai trupei s-au întors în țară, fiind primiți cu urale de către adolescenții ce ascultaseră vinilurile părinților și vedeau în Phoenix un simbol al libertății și al revoltei. Din acest moment, filmul lui Nema și Ravanis devine, în mare parte, centrat pe viața lui Nicu Covaci și încercările lui de a reînvia trupa, pe viața lui din Germania și felul artistic de a se exprima prin pictură, aducându-și aminte de tinerețea lui de student la Arte Plastice.
     Povestitorul din acest documentar este actorul Rareș Andrici, care se mișcă printre creațiile plastice ale lui Nicu Covaci, însoțit uneori de o muză-balerină.
Phoenix. Povestea nu este documentarul clasic al istoriei unei trupe, ci o privire subiectivă către alte vremuri. La premiera de la Sala Palatului, filmul a trecut pe planul doi, publicul fiind entuziast din cauza prezenței muzicienilor pe scenă.   
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cristian radu nema, mimis ravanis, phoenix povestea film 2022, trupa phoenix 60 de ani

Opinii: