REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



„Pentru mine, tu ești Ceaușescu” de Sebastian Mihăilescu, la festivalurile DocLisboa și Ji.hlava


     Documentarul Pentru mine tu ești Ceaușescu, în regia lui Sebastian Mihăilescu, va fi proiectat în premieră mondială, luna aceasta, în selecția oficială a programelor festivalurilor DocLisboa și Ji.hlava.
     „Pentru mine tu ești Ceaușescu” este un melanj experimental de documentar și ficțiune, un portret al noii generații în încercarea de a găsi motivația din spatele acțiunilor tânărului Nicolae Ceaușescu, acum când acceptarea socială și dorința de a fi important sunt la fel de prezente ca în anii ‘30.
     Documentarul regizat de Sebastian Mihăilescu va fi proiectat în competiția internațională a Festivalului DocLisboa (21-31 octombrie), concurând și pentru distincția New Talent Award pentru lungmetraj de debut. De asemenea, filmul va fi proiectat în secțiunea competițională internațională Opus Bonum din cadrul celei de-a 25-a ediții a Festivalului Internațional de Film Documentar Ji.hlava ce va avea loc în perioada 26-31 octombrie, la Jihlava, Cehia.
     „Pentru mine tu ești Ceaușescu” este un film experimental în care tineri cu vârste cuprinse între 15 și 22 de ani, provenind din medii diferite, participă la audiții pentru rolul lui Nicolae Ceaușescu în tinerețe, la mijlocul anilor 1930, încercând să găsească motivația din spatele acțiunilor sale. Adolescenții pozează ca în fotografiile de arhivă, transformând în ficțiune o serie de documente oficiale și acționând unii asupra celorlalți. Ei se raportează la Nicolae ca la un personaj de ficțiune, fără idei preconcepute, însușindu-și caracteristicile sale în funcție de pasiunile lor, prin prisma clișeelor din cinematografia comercială. Rezultatul este un portret al noii generații și o imagine a moștenirii fostului lider comunist român, acum când rețelele de socializare au la bază aceeași dorință de preamărire specifică anilor ‘30.
     „În acest film hibrid am incorporat anacronismul, am asumat inexactitățile, iar lipsa distincției dintre discuțiile premergătoare, pregătiri, interviuri și reconstituirile propriu-zise creează o disjuncție între dialog și mizanscenă și amestecă temporalitățile fără a le distruge. Prin acest minimalism al mizanscenei, filmul pune accentul pe teatralitate în locul veridicității descrierii sale istorice, subminează convențiile formale ale documentarului ca garanții ale autenticității, își asumă procesul material al reconstituirii și convingerile autentice ale participanților prin angajamentul personal al acestora. Astfel, interpretările lor constituie dovada persistenței trecutului, a continuității acestor mentalități și a relevanței sale în prezent”, explică regizorul Sebastian Mihăilescu.
     Din distribuția filmului fac parte actori profesioniști și neprofesioniști: Denis Duma, Dan Hudici, Ionuț Amador Motoi, Mario Sandrino Rădulescu, Mihai Topalov, Cristiana-Alexandra Gheorghe, Cristina Parancea, Alin Ilie Grigore, Zhang Florin-Zhiyuan și alții. Producătorii filmului sunt Claudiu Mitcu, Ioachim Stroe și Robert Fița.
     Documentarul este produs de Wearebasca, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, în colaborare cu Societatea Română de Televiziune. Finanțator: McCann Bucharest.
Wearebasca a mai produs scurtmetraje precum „Scor alb”, regia Marius Olteanu, „Extrasezon”, regia Ioachim Stroe, „Miss Sueño”, regia Radu Potcoavă, documentare, dintre care amintim „Rețeaua”, „Maria”, „Procesul” și lungmetrajul de ficțiune „Monștri.”, regizat de Marius Olteanu.
     Sebastian Mihăilescu (n. 1983) este absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (promoția 2013), precum și al unui master în regie de film la aceeași universitate. Filmul său de absolvire, „Apartament interbelic, în zonă superbă, ultracentrală” (scurtmetraj; scenariu Sebastian Mihailescu & Andrei Epure; produs de HiFilm a fost proiectat în premieră în 2016 la Festivalul Internațional de Film de la Locarno - Pardi di Domani Competition. A mai fost proiectat la Muzeul de Artă Modernă (MoMA) și la Film Lincoln Center din New York, în cadrul New Directors | New Films. A fost de asememenea selectat în cadrul festivalurilor GO Short IFF Nijmegen, Hong Kong IFF, Mons International Love IFF, The Brave Balkans Auteur IFF.
     În prezent, se află în producție cu debutul în lungmetraj de ficțiune, „Dublă fericire” (scenariu de Sebastian Mihailescu & Andrei Epure; produs de MicroFilm).
(8.10.2021)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: pentru mine tu esti ceausescu documentar, sebastian mihailescu, wearebasca

Opinii: