REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



”Om Câine”, de Ștefan Constantinescu: Înstrăinare și suspiciune


     Instabilitatea economică, corupția, șomajul și succesive guvernări eșuate au adus un val de plecări în străinătate, oameni cu studii universitare, calificări în diferite meserii sau zilieri. În România, a fost cel mai mare exod în timp de pace. Populația țării a scăzut dramatic, iar statisticile sunt clar proaste în privința viitorului.
     Drama copiilor lăsați acasă de părinți care pleacă la muncă în străinătate, dar și cea a adulților care trebuie să se adapteze la o nouă țară, au generat mai multe scenarii de film de ficțiune (cel mai recent, R.M.N., scris și regizat de Cristian Mungiu) sau documentare (Waiting for August, regizat de Teodora Ana Mihai sau Emigrant Blues, de Claudiu Mitcu și Mihai Mincan).
     Om Câine, regizat de Ștefan Constantinescu, care a scris scenariul împreună cu Andrei Epure, ne aduce povestea înstrăinării unui cuplu. El (Bogdan Dumitrache) muncește în Suedia, cu contract, ea (Ofelia Popii) e acasă cu copiii. El primește un mesaj, de la un ”binevoitor”, care sugerează că soția îl înșală, vine repede acasă și începe să cerceteze, fără întrebări directe. Suspiciunea, îndoiala, acuzele indirecte, toate contribuie la comportamentul eroului de ”om câine”, un animal care primește un os și nu vrea să-i mai dea drumul, indiferent de consecințe. Relația dintre cei doi devine din ce în ce mai tensionată, iar regizorul și actorii au gradat bine evoluția. Ștefan Constantinescu debutează în regia de lungmetraj cu această poveste și știe foarte bine starea de înstrăinat, pentru că trăiește de mulți ani în Suedia.
     Artist plastic cu pasiune pentru regia de film, Ștefan Constatinescu a ales să lucreze cu directorul de fotografie Alexandru Solomon, fiecare cadru fiind construit cu grijă și intenție.
Om Câine este produs de Ada Solomon și Diana Păroiu pentru microFilm, în co-producție cu Doppelganger, Film i Väst, Klas Film & Pandora Films.
Ștefan Constantinescu lucrează acum la scenariul următorului proiect, pe care îl va produce Anca Puiu.
 
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ada solomon, alexandru solomon, bogdan dumitrache, diana paroiu, microfilm, om caine film, stefan constantinescu

Opinii: