REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmObiectivele standului românesc de la Marché du Film, Cannes 2016


     Cinematografia românească va fi reprezentată și anul acesta la Festivalul de film de la Cannes (11 – 21 mai), în cadrul Marché du Film. Standul românesc este organizat de Centrul Național al Cinematografiei împreună cu Ministerul Culturii și are ca scop principal promovarea cinematografiei românești pe plan internațional.
     Standul va furniza informații la zi despre industria românească de film și va pune în legătură cineaști români cu industria internațională de cinema, cu instituții străine, organizații, sau companii de producție și de distribuție. România va fi totodată promovată ca un partener ce poate furniza servicii de producție prin intermediul studiourilor cinematografice și al echipelor de producție din țară.
     Cristian Mungiu (Bacalaureat) și Cristi Puiu (Sieranevada) au fost selectați în Competiția oficială. Filmul Câini, al lui Bogdan Mirică, este de asemenea selectat în secţiunea Un Certain Regard. 4:15 p.m. Sfârșitul lumii, de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Șarga, face parte din Competiţia oficială de scurtmetraje, iar Toate fluviile curg în mare, de Alexandru Badea, va concura la Cinéfondation.
     În cadrul Marché du Film vor fi proiectate opt filme: Varză, cartofi și alți demoni (regia Șerban Georgescu), Dublu (regia Catrinel Dănăiață), Aniversarea (regia Dan Chișu), La drum cu tata (regia Anca Miruna Lăzărescu), Dincolo de calea ferată (regia Cătălin Mitulescu), Box (regia Florin Șerban), Lumea e a mea (regia Nicolae Constantin Tănase) și Minte-mă frumos în Centrul Vechi (regia Iura Luncașu).
     Două coproducții cu România sunt prezente la Cannes anul acesta: în Competiția Oficială, lungmetrajul Toni Erdmann, o coproducţie Germania-Austria-România (coproducător român: Ada Solomon), iar în Semaine de la CritiqueAlbüm (Turcia/Franța/România, coproducători români: Oana Iancu și Călin Peter Netzer).
     Radu Muntean face parte din Juriul Cinéfondation şi de scurtmetraje al Festivalului de Film de la Cannes, Anamaria Antoci a fost selecționată în programul Producers on the Move, iar Anca Damian participă la Talents Adami Cannes.
     Unul dintre principalele obiective ale Ministerului Culturii și ale Centrului Național al Cinematografiei din România la Cannes, anul acesta, este semnarea unui acord cu Le Centre national du cinéma et de l'image animeé din Franţapentru o politică de cooperare strânsă în domeniul filmului. Această nouă convenție va prevedea o expertiză detaliată acordată de către partea franceză în privința modului de funcționare și organizare a Centrului Național al Cinematografiei, mai ales în relațiile cu instituțiile europene și internaționale, dar și în dezvoltarea de proiecte menite să susțină educația cinematografică și cinefilia, și de asemenea îmbunătățirea unor aspecte nefuncționale la nivelul sistemului de finanțare și promovare a cinematografiei naționale. Doamna Corina Șuteu, Ministrul Culturii din România, va participa la evenimentul dedicat semnării acestui document.
     De asemenea, standul românesc de la Cannes își propune să sprijine industria locală de film astfel încât România să fie competitivă în regiune, pentru a atrage producții de film străin. În acest scop se lucrează, la nivelul Ministerului Culturii și al Centrului Național al Cinematografiei din România, la un sistem de tip Tax Incentives ce se vrea a fi funcțional până la finele acestui an. Acesta va aduce România alături de alte țări din regiune, precum Ungaria, Cehia etc., ce au un astfel de sistem de atragere a producțiilor de film străin.


Galerie Foto

Cuvinte cheie: bacalaureat film, cannes 2016, legea cinematografiei 2016, ministerul culturii, sieranevada film, standul romanesc de la cannes 2016

Opinii: