REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Marița” și „Țara Moartă”, în selecția Haifa Film Festival 2017


     Producțiile Hi Film Marița, lungmetrajul de debut al lui Cristi Iftime, și Țara moartă, eseu-documentar de Radu Jude, fac parte din selecția oficială a celei de-a 33-a ediții a Haifa Film Festival, care va avea loc în perioada 5 – 14 octombrie 2017.
     Lungmetrajul Marița, cu Adrian Titieni și Alexandru Potocean în rolurile principale, a fost selectat în competiția „East of the West” a festivalului, alături de producții din Polonia, Ucraina, Ungaria, Cehia și Slovacia.
În aceeași perioadă, Marița va participa și la Filmfest Hamburg, în cursa pentru NDR Young Talent Award.
     Pelicula, care a fost recompensată anul acesta cu premiul juriului FEDEORA pentru cel mai bun film din competiţia „East of the West” a Festivalului Internaţional de la Karlovy Vary și cu trofeul Anonimul, este un road-movie despre familie și va avea premiera în cinematografele românești pe 1 decembrie.
     Cu o imagine semnată de Luchian Ciobanu, filmul îi mai are în distribuție pe actorii  Lucian Iftime, Victoria CociaşAndrei HuțuleacBogdan DumitracheAna Ciontea.
Scenariul a fost scris de Anca Buja și Cristi Iftime, montajul a fost realizat de Dragoș Apetri, costumele de Alexandra Alma Ungureanu, machiajul de Maria Andreescu, scenografia de Mălina Ionescu, iar sunetul a fost semnat de Dan-Ștefan Rucăreanu, Alexandru Dumitru și Florin Tăbăcaru. Producători au fost Ada Solomon și Radu Stancu.
     Țara moartă, cel mai recent proiect lansat de regizorul Radu Jude, a fost ales să participe în selecția „Between Jewish and Israeli Identity”, alături de filme din Statele Unite, Australia, Olanda și Germania.
Documentarul a fost lansat în cinematografele românești pe 25 august, după ce a avut premiera internațională în secţiunea „Signs of Life” a Festivalului de Film de la Locarno 2017.
     Filmul este un eseu documentar compus din mai mult de 500 de fotografii dintre cele peste 8.500 ale colecţiei Costică Acsinte, texte de Emil Dorian şi fragmente din coloana sonoră a filmelor de propagandă din anii ‘30 – ‘40.
Montajul documentarului este semnat de Cătălin Cristuțiu, sound design-ul de Dana Bunescu, iar consilierea tehnică a fost asigurată de Marius Panduru. Filmul este realizat cu sprijinul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit fotografiile lui Costică Acsinte. Producător este Ada Solomon.
     Pelicula va participa în competiţia de documentare a celei de-a 61-a ediţii a BFI London Film Festival, care va avea loc în perioada 4 - 15 octombrie.
(22.09.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cristi iftime, haifa film festival 2017, hi film productions, marita film, radu jude, tara moarta film

Opinii: