REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Între chin și amin”, regizat de Toma Enache: Experimentul Pitești


     După debutul cu Nu sunt faimos, dar sunt aromân, primul lungmetraj de ficțiune vorbit în aromână, o comedie despre un cineast care ajunge glorios la Hollywood, Toma Enache revine cu o dramă inspirată de Fenomenul Pitești.
     Pelicula Între chin și amin apare după Arest, de Andrei Cohn, un alt film inspirat de tortura din închisorile comuniste. Dacă Andrei Cohn are în prim-plan relația personală dintre doi oameni, închiși în aceeași celulă, Toma Enache, co-scenarist împreună cu Elena Enache și Eugen Cojocariu, povestește drama mai multor oameni, victime ale experimentului de la Pitești.
     Între chin și amin este istoria unui grup de oameni nevinovați, arestat în Constanța, printre care sunt mulți aromâni, și adus la pușcăria din Pitești. Procesul de reeducare este condus de un gardian-șef (Constantin Cotimanis), patronat de conducerea de la București. Tortura fizică, înfometarea, frigul, presiunea psihică îi determină pe mulți să cedeze, unii dintre ei ajungând torționari pentru foștii colegi de celulă. Eroul Tase Caraman, interpretat de Vali V.Popescu (care seamănă fizic cu Toma Enache), luptă cu slăbiciunile propriei ființe, păstrând în suflet credința. La narațiunea de bază, autorii scenariului adaugă un episod cu sora lui Tase Caraman, Tana (Kira Hagi), care ajunge într-un cufăr al închisorii. Confruntarea dintre Kira și Cotimanis este filmată la prim-plan, mizând pe emoția celor doi actori.
     Ana Pârvu, o tânără actriță, studentă la Actorie la Londra, care a apărut și în Un pas în urma serafimilor, are rolul iubitei lui Tase Caraman. Blondă suavă, cu ochii verzi, Ana apare în mai multe secvențe de flash-back ale eroului din închisoare, prilej pentru regizor să filmeze momente romantice cu cei doi îndrăgostiți, montând imaginile cu susul în jos. Dacă ar fi făcut asta doar o dată, ar fi impresionat vizual, numai că, plăcându-i probabil efectul, Toma Enache montează toate secvențele de flash-back în același fel, ceea ce anulează emoția, devine previzibil.  
     Toma Enache i-a invitat pe actorii Cezara Dafinescu și Ion Dichiseanu pentru apariții speciale în film.
     Între chin și amin este produs de La Steaua Film Studios și este acum în cinematografe.
Imagine: Elena Bădic
Montaj: Radu Georgescu
  
(13.10.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ana parvu, experimentul pitesti, intre chin si amin film, kira hagi, la steaua film studios, toma enache, vali v popescu

Opinii: