REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Interviurile „Şapte seri” – Regizorul Corneliu Porumboiu


1. Filmul A fost sau n-a fost? a avut un mare succes la critici, a primit numeroase premii; a înregistrat aceelaşi succes şi în rândul publicului?
     Cred că a avut succs şi la public. Până acum am avut în jur de 12000 de spectatori, ceea ce pentru un film românesc e bine. De asemenea reacţiile primite au fost foarte bune.
2. Se va difuza şi pe micile ecrane? Când?
     Da... se va difuza şi pe micile ecrane; va intra pe HBO la începutul anului viitor şi pe TVR la sfârşitul anului 2007; dar nu ştiu sigur dacă s-a semnat încă ceva.
3. Cărui target este adresat filmul?
     Când fac un film nu mă gândesc la un target. Dacă povestea e coerentă şi spusă bine vine şi publicul. Pe mine mă interesează ca filmul să fie organic...apoi vine şi critica...şi publicul.
4. Cronicile au insistat pe umorul extraordinar al acestui proiect independent care a „stârnit hohote de râs” ; ţi-ai dorit ca aceasta să fie reacţia spectatorilor?
     Nu mi-am propus exact să fie o comedie, mai degraba m-am gândit la o tragi-comedie. Presupun că am umor instinctiv şi raportarea mea la subiect a dus la reacţia aceasta.
5. Cu ce filme a concurat la Festivalul Internaţional de Film Molodist de la Kiev?
     Nu ştiu, pentru că de film se ocupă acum agentul meu, iar în ţările în care e vândut se ocupă distribuitorul...eu, sincer, nu mai ştiu unde e trimis. Distribuitorul face o strategie de marketing şi alege festivalurile. În ţările în care nu e distribuit, alege agentul festivalurile pentru a promova filmul. Eu eram la Londra când am aflat de premiul de la Festivalul Internaţional de Film Molodist de la Kiev.
6. Care dintre premiile câştigate este cel mai valoros pentru tine? De ce?
     Sunt două premii la care ţin foarte mult „Camera d'Or” pentru că mă ajută mult în carieră şi pentru că l-am câştigat în unanimitate, juriul fiind foarte select. De asemenea, foarte important pentru mine este şi premiul publicului de la Cluj. Acestea două reflectă faptul că pot face un cinema de autor şi pot să am şi succes la public.
7. Filmul A fost sau n-a fost? va concura cu Volver-ul lui Almodovar la European Film Awards; ce şanse crezi că are pelicula românească?
     Nu ştiu ce şanse are...pentru mine e important că a fost nominalizat. Până la urmă premiile europene, ca şi Oscar-urile, sunt premii ale industriei de film. Este foarte important că suntem acolo în condiţiile în care industria este, aşa cum este, în România.
8. Am citit că filmul ar mai avea filmat un final; ce te-a determinat să îl alegi pe acesta?
     Da....la acest film am început scenariul în mai şi am terminat în noiembrie, deci am lucrat într-un timp foarte scurt. De aceea am simţit nevoia să lucrez pe două variante de final, în condiţiile în care din punctul meu de vedere era cam acelaşi lucru. Am ales aceasta variantă pentru că simţisem şi la filmare că nu mersesem până la capăt cu raportarea mea la subiect.
9. Este vizionat şi în sălile de cinematograf din alte ţări?
     Acum e în Italia pe ecrane şi din decembrie sau ianuarie o să fie lansat în Franţa, Suedia şi Austria, urmând ca până în martie să fie lansat succesiv cam în toate ţările în care este distribuit, cum ar fi: Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.
10. Care va fi urmatorul tău film? (ştiu că ai primit cadou pelicula pentru el la „Camera d'Or”)
     Nu ştiu. Lucrez acum la un scenariu, de fapt — rescriu; e a treia variantă a unui scenariu pe care îl tot „rumeg” de trei ani. Idei mai am! Nu ştiu care se vor concretiza şi care nu...
11. Va fi tot cu buget redus – independent?
     Nu va avea un buget foarte mare... nu ştiu încă! Îmi e greu să îmi dau seama! Nu ştiu dacă va fi independent...
12. Se zvonea că vei face un film în care naşul tău Dragoş Bucur va avea rolul principal; e adevărat? Îmi poţi da mai multe detalii?
     Din câte ştiu eu naşul meu avea un rol, dar nu principal... Îmi place foarte mult Dragoş ca actor; este unul dintre actorii care mă ajută foarte mult. Nu ştiu dacă va avea un rol principal, dar cu siguranţă vom lucra împreună.
13. Ce îţi place să faci în timpul liber?
     Nu pot spune că am extraordinar de mult timp liber... când am — fotbalul — joc rar, mai mult mă uit... mai ies cu prietenii; acum că am şi copil nu prea îmi mai rămâne timp liber.
14. Care este regizorul/ scenaristul pe care îl admiri cel mai mult?
     Sunt mulţi regizori care îmi plac. Îmi e greu să spun...mai degrabă filme. Cred că admiraţia implică să îl cunoşti pe respectivul. Am norocul să îl cunosc şi să discut despre film cu domnul Lucian Pintilie.
 
(Şapte seri, 17 noiembrie 2006)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: a fost sau n-a fost film, adina buftea, corneliu porumboiu, interviu

Opinii: