REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Hai, România! – Povestea Generației de Aur”, din 1 martie în cinematografe


     Hai, România! – Povestea Generației de Aur este documentarul care spune povestea celei mai vii și intense perioade din fotbalul românesc: anii 1980-2000, perioadă în care Echipa Națională a României a ajuns pe locul trei în lume în clasamentul  FIFA și a reușit recordul a trei calificări consecutive la trei campionate mondiale (1990-1994-1998) și două calificări consecutive la două campionate europene de fotbal (1996 și 2000). 
 
     În regia lui Claudiu Mitcu, după un scenariu semnat de scriitorul Andrei Crăciun și produs de Headline Management Agency, Hai, România! – Povestea Generației de Aur este primul film al acelor vremuri, al „nopților albe” de sărbătoare, care va fi difuzat în premieră pe marele ecran și va putea fi văzut de microbiștii de toate vârstele, în toată țara. Acesta va celebra în 2024 aniversarea a 30 de ani de la cel mai glorios moment al fotbalului românesc, respectiv calificarea în sferturile de finală ale Campionatului Mondial de Fotbal SUA 1994. O poveste nespusă până acum în totalitate, despre performanţele uluitoare ale unei generaţii care a pus atât fotbalul, cât şi România pe harta lumii. Şi care a oferit unei ţări întregi cele mai frumoase cadouri: identitate, într-o epocă a uniformizării, şi multă speranţă, într-una a tranziţiei.

     Ulterior, filmul va fi continuat printr-un serial cu imagini, subiecte și interviuri extinse, în completare, destinat unei platforme de streaming.
 
     Producţia cinematografică îi va aduce, atât prin imagini de arhivă, cât şi prin interviuri realizate special pentru acest film documentar pe Gheorghe Hagi, Ilie Dumitrescu, Miodrag Belodedici, Gheorghe Mihali, Dorinel Munteanu, Tibor Selymes,  Florin Răducioiu, Ionuţ Lupescu, Basarab Panduru, Ion Vlădoiu, Adrian Mutu, Marius Lăcătuş, Gavril Balint, Adrian Ilie, Gheorghe Craioveanu, Ioan Ovidiu Sabău, Constantin Gâlcă, alături de portarii Echipei Naţionale, Florin Prunea şi Bogdan Stelea. Pentru realizarea filmului şi a serialului au fost înregistrate peste 200 de ore de interviuri şi ilustraţii, atât în diferite locuri din România, cât şi în străinătate, mai precis în Italia, Coreea de Sud şi Spania unde echipa de producţie a stat de vorbă cu Cristian Chivu, Dan Petrescu şi Gheorghe Popescu. Ei vor vorbi despre raportarea la victorii şi durerea eşecului, dar şi ce a însemnat pentru toţi profesionalismul şi dedicarea. Despre cum au trăit primele ieşiri din ţară, şocul întâlnirii cu Occidentul în ţări diferite, banii câştigaţi, relaţia lor cu faima şi unde se aflau în momentul Revoluţiei.
     
     Mai mult, filmul relevă şi cealaltă perspectivă, despre cum erau primiţi şi priviţi în afară, cum vedeau străinii ce se întâmpla în România şi felul în care această generaţie şi succesele lor au născut respect şi curiozitate pentru România şi au conferit o imagine şi o poziţie românilor, în afara ţării. Realizatorii anunţă că nu vor lipsi din povestea Generaţiei de Aur nici antrenorii Anghel Iordănescu, care a fost alături de sportivi la Cupele Mondiale din 1994 (SUA) şi 1998 (Franţa), precum şi la Campionatul European din 1996 (Anglia), Dumitru Dumitriu, antrenor secund la Campionatul Mondial din America din 1994, Emeric Ienei care a lucrat la Echipa Naţională la Campionatul Mondial din Italia 1990, la Campionatul European din Belgia şi Olanda 2000 şi a câştigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986. Un interviu în premieră va oferi şi medicul lotului la Cupa Mondială din 1994, la Cupa Mondială din 1998 (în Franţa) şi la campionatele Europene din 1996 (în Anglia) şi din 2000 (în Belgia şi Olanda), Pompiliu Popescu. Alături de ei vor fi, de asemenea, prezenţi în interviuri exclusive fostul preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, impresarul Ioan Becali şi ziariştii Ionel Stoica, Ovidiu Ioaniţoaia, Mircea M. Ionescu şi scriitorul Radu Paraschivescu.

      Pregătirile, documentarea, filmările şi montajul materialelor pentru film s-au desfăşurat pe perioada unui întreg an, 2023, iar munca de producţie a inclusiv şi vizionarea a peste 150 de ore de imagini din toate arhivele FIFA, UEFA şi TVR cu meciuri, reportaje, emisiuni şi ştiri din perioada respectivă. La acestea s-a adăugat şi o primă selecţie de 2.000 de poze şi câteva sute de articole de referinţă de la acea vreme.
 
 
 
 
(01.03.2024)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: claudiu mitcu, hai, românia – povestea generației de aur film

Opinii: