REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFilmele românești prezente la San Sebastian 2016


     O noapte în Tokoriki, Vânătoare și Sieranevada sunt cele trei filme care vor putea fi văzute la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian (16-24 septembrie).
     Producătorul delegat Irina-Andreea Malcea va prezenta proiectul cinematografic La Civil / Cu două tăișuri, o producție Belgia –Mexic – România, regizată de Teodora Ana Mihai. Proiectul a fost selecționat în cadrul Forumului Coproducțiilor Europa-America Latină, dedicat stimulării colaborărilor între profesioniști și piețele cinematografice de pe cele două continente.
     Institutul Cultural Român de la Madrid sprijină deplasarea actrițelor Iulia Lumânare și Iulia Ciochină, a regizoarei Roxana Stroe și a producătoarei Irina-Andreea Malcea pentru a reprezenta filmele în diferite secțiuni.
     Astfel, Iulia Ciochină și Iulia Lumânare sunt protagoniste ale peliculei Vânătoare, regizată de Alexandra Bălteanu și selectată în secțiunea competitivă „Nuev@s director@sˮ, unde sunt prezentați tineri regizori aflați la primul sau al doilea lungmetraj. Filmul urmărește povestea a trei femei care decid să ia poziție față de condiția lor.
     Regizoarea Roxana Stroe va participa cu scurtmetrajul O noapte în Tokoriki, ce-i are ca protagoniști pe Iulia Ciochină, Cristian Bota și Cristian Priboi, la Întâlnirile Internaționale ale Studenților de Film din cadrul festivalului. Scurtmetrajul se alătură altor 14 creații ale unor tineri regizori în competiția pentru cele două premii ale secțiunii: Premiul Panavision, respectiv Premiul Orona.
     Sieranevada, filmul regizat e Cristi Puiu, va fi prezentat alături de alte 15 producții în secțiunea „Perleˮ a Festivalului de la San Sebastian. Secțiunea include o selectă listă a celor mai premiate și apreciate lungmetraje realizate în acest an, printre care și Toni Erdman (regia Maren Ade), filmul coprodus de Ada Solomon prin Hi Film Productions.
     Sprijinirea echipelor filmelor pentru deplasarea la festivaluri internaționale de calibru din Spania face parte din strategia Institutului Cultural Român de la Madrid de acompaniere a filmelor românești pentru a ajunge la publicul și distribuitorii din Spania. Festivalul de la San Sebastian se inaugurează numai la o zi distanță după ce Institutul a colaborat la organizarea „Ventana del Cine Madrileñoˮ, un eveniment de amploare destinat producătorilor români interesați de coproducții cu Spania și Mexic.
     Detalii. Icr.ro // CineRumano
(16.09.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cristi puiu, filme romanesti, san sebastian international film festival 2016, sieranevada film

Opinii: